10.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Skupina žena i aktivistica danas na protestima zbog SDP-ovog prijedloga za ministra kulture i sporta

Za danas u 13 sati skupina žena i aktivistica zakazala je proteste ispred centrale SDP-a nakon što je ova stranka za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo predložila Kenana Magodu.

Kao razlog za proteste navodi se činjenica kako je Magoda predložen za kantonalnog ministra iako postoje ozbiljne optužbe njegove bivše supruge za fizičko i psihičko nasilje. Preteste su podržale i članice Foruma žena SDP-a BiH.

”Mi, grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP BIH, dolje potpisanih, a prisutnih na performansu posvećenom Danu žena, šokirane smo viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge koja je predočila i kopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja. Nakon duge i žustre rasprave jednoglasno smo odlučile da tražimo od KOSDP Sarajevo da hitno povuče svoj prijedlog i pronađe adekvatnu osobu iz svijeta kulture kakvih u Sarajevu ima vrlo kvalitetnih, kao i u samom SDP BIH. Ovom prilikom nećemo komentirati to da je sjednica Odbora sazvana kao hitna i to u radno jutarnje vrijeme, zoomom, nakon nekoliko mjeseci nerada, bez ikakvih konsultacija i informacija ni sa članstvom, osim u najužem krugu 3-4 osobe koje u KOSDP vedre i oblače: jedni te isti ljudi su i politička i izvršna i zakonodavna vlast!”, napisala je Besima Borić.

I Dženana Alađuz podržala je proteste i pozvale sve koji mogu doći danas ispred centrale SDP-a.

”Danas, 8. marta, marširale smo za sve nas, za sve žene, protiv nasilja, tlacenja, izrabljivanja i ponižavanja. Dok smo mi marširale, stranka koja se smatra stubom ljevice u ovoj zemlji, Socijal-demokratska partija, za sarajevskog ministra kulture i sporta postavlja siledžiju – nasilnika u porodici. Žene iz te stranke danas su se javno pobunile protiv toga. Hvala im. Ali moramo ustati svi mi. Zato neka i sutra bude 8. mart, dan pobune i borbe. Idemo sve, idemo svi – sutra u 13h pred centralu SDP-a, Alipašina 41. Da nas čuju. Bilo da smo njihove glasačice ili ne, Sarajevo je svih nas – nećemo trpiti siledžije. Nikad više”, napisala je Alađuz na Facebooku.

federalna.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU