-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 31 siječnja, 2023

Skupština SBK prihvatila nacrt budžeta za 2023. godinu u iznosu od 301 miliona KM

Na 1. redovnoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona održanoj u srijedu usvojen je Nacrt Budžeta SBK za 2023. godinu u iznosu nešto većem od 301 milion KM.

Kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić (HDZ) prisutnima na sjednici Skupštine SBK obrazložila je Nacrt ovogodišnjeg budžeta, kao i prateći Nacrt Zakona o izvršenju Budžeta SBK za 2023. godinu.

“Nacrt Budžeta ima socijalnu, ali i razvojnu dimenziju s obzirom da smo nastavili trend povećanja osnovice uposlenih u cilju sustizanja osnovice na federalnoj razini, ali i na nivou općina u SBK. U Nacrtu Budžeta značajna finansijska sredstva planirana su za tekuće transfere u oblasti socijalne skrbi, ali i kapitalne transfere i kapitalna ulaganja, posebno u objekte od značaja za SBK (škole, predškolske ustanove, policijske stanice, zdravstvene ustanove, zgradu Vlade SBK, pravosudne institucije i sl.”, rekla je ministrica Plavčić.

Dodala je da je nacrt budžeta optimalan spoj socijalne i razvojne komponente te finansijske stabilnosti SBK.

Ovim Nacrtom Budžeta i finansijskom stabilnošću Vlada SBK pokazuje svoju odgovornost i kredibilitet u čuvanju i izgradnji tzv. srednjeg nivoa vlasti koja direktno utječe na uvjete života svih stanovnika SBK”, kazala je.

  (FOTO) SK Target Travnik/ Realizovana škola streljaštva

Za tekuće transfere u budžetu će biti izdvojeno oko 54 miliona KM. Najviše sredstava bit će izdvojeno za transfere pojedincima, za porodice s djecom, za egzistencijalnu novčanu naknadu demobilisanim borcima kao i druga prava iz socijalne skrbi. Značajna sredstva Vlada SBK će izdvojiti za subvencije gospodarstvu, privatnim preduzećima i obrtnicima, za poljoprivredu te za oblast obrazovanja, predškolskog odgoja, sporta, kulture i sl. Planirano je i povećanje plaća proračunskim korisnicima za 10 posto.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU