Skupština ZDK izglasala nepovjerenje Vladi ZDK na čelu s premijerkom Mehmedić

Danas je održana 16. hitna sjednica Skupštine ZDK sa samo jednom tačkom dnevno reda Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi ZDK.

Nakon hitne sjednice Skupštine ZDK koja je održana u ponedjeljak na kojoj je potvrđena nova većina i izabran novi predsjedavajući Skupštine ZDK, danas je održana 16. hitna sjednica Skupštine ZDK sa samo jednom tačkom dnevno reda Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi ZDK, a na prijedlog predsjednika Kluba SDA u Skupštini ZDK Alije Ogrića.

Nepovjerenje Vladi ZDK je izglasano sa 20 glasova za, dok je 13 zastupnika bilo protiv, javlja Zenicablog.

Zastupnik Alija Ogrić (SDA) je izglasavanje nepovjerenja Vladi ZDK obrazložio da je grupacija zastupnika predvođena SDA skupila novu većinu i da nova većina nije zadovoljna radom premijerke i pojedinih ministara zbog neizvršavanja obaveza donešenih u programima Vlade i zbog njihovog neizvršenja planiranih obaveza prema Skupštini ZDK i građanima kantona.

Premijerka Amra Mehmedić je u pripremljenoj prezentaciji predstavila dosadašnji rad njene Vlade kroz brojke. U oproštajnom govoru se zahvalila svim saradnicima, da joj je velika čast bila obnašati ovakvu funkciju i da nisu tačni navodi koji se iznose o radu njene Vlade.

Zastupnici bivše i nove većine su u konstruktivnom dijalogu komentarisali rad dosadašnje Vlade i zahvalili se dosadašnjoj Vladi na njenom radu.

Na sjednici je usvojen zaključak da se zadužuje Vlada ZDK u tehničkom mandatu i sva javna preduzeća i javne ustanove da obustave sve svoje aktivnosti do imenovanja nove Vlade ZDK. Zaključak je usvojen sa 20 glasova za.

Novu većinu u ZDK čine SDA (11), DF (3), SBB (2), NES (1) i nezavisni zastupnici (3).

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU