Sladić konačno rekao ono što svi želimo čuti: Uskoro nam stiže proljeće, temperature iznad 20ºC

Promjenjivo vrijeme, praćeno povremenim padavinama, očekuje se i u narednom periodu, ali one neće biti obilne, kazao je metereolog, Nedim Sladić.

On pojašnjava da na svjež i hladan april utiče visinska dolina koja se iz zapadnog Sredozemlja premješta prema sjeveroistoku donoseći vlažan i nestabilan zrak, dok po visini od početka sedmice pritječe i nešto topliji zrak u jugozapadnom strujanju prema našim područjima.

– Zbog promjene temperaturnog režima uslovljen blažim porastom temperatura zraka, za očekivati je da će u narednom periodu padavine sve više poprimati pljuskoviti karakter, kakav i priliči proljetnom periodu, kaže Sladić.

KAKO JE BILO PROŠLE GODINE

Na pitanje možemo li se u ovom mjesecu uopće nadati toplijim danima, Sladić odgovara da za to postoje nagovještaji.

– Postoje signali, što je dobra vijest, budući da je većini ovakav svjež april postao u zadnje vrijeme nepodnošljiv. Kako stvari stoje na trenutnom skupovnom materijalu analiziranih prognoznih modela, takav razvoj situacije trebali bismo očekivati prema kraju mjeseca. Većina izračuna teži ka znatno višim temperaturama zraka koje bi išle u većem dijelu Bosne i Hercegovine i iznad 20 ºC. Možemo istaknuti da se bojazan od mraza i snijega napokon počinje svoditi na minimum, naročito u nizinama, kaže Nedim Sladić.

Sladić podsjeća da je u odnosu na april prošle godine, kada smo se borili sa sušom i požarima, ovaj dijametralno suprotan.

– Razlog tome su učestali prodori hladnih zračnih masa porijeklom sa sjevera Evrope, koje su održale niže temperature zraka nego je to uobičajeno za ovo doba godine. Sličan april po hladnoći imali smo 1997. i 2003. godine. Ne zaboravimo činjenicu da smo potkraj aprila mjeseca 2017. u dva navrata bilježili snijeg, i to tik pred prvomajske praznike, podsjeća Sladić.

SUNCE I TOPLOTA

Hladni prodori u aprilu često su rezultirali kasnije vrelim ljetima i takav slučaj imali smo 2003., 2012., 2015. ali i 2017. godine.

– Dodirna tačka im je i porast temperatura zraka potkraj mjeseca, što je slično situaciji koju trenutno imamo, no u nešto blažem obliku. S druge strane, pretežno sunčani, često i vreli aprili imali su za posljedicu nestabilnog ljeta, što je slučaj sa par godina – 2006., 2016., 2018. Ulažemo nadu da će maj mjesec donijeti više sunca i toplote, kojeg ovog proljeća ima u dosta manjoj mjeri nego prošlog i da će uskoro više temperature potpomognuti brže listanje koje bi nam i potvrdilo da je proljeće zaista tu, ističe metereolog Sladić, prenosi portal Hayat.ba.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU