Sladić najavio novo rušenje rekorda i “feniranje” za vikend

Danas je na prostoru cijele zemlje upaljen narandžasti meteoalarm, a za područja Trebinja, Mostara, Višegrada i Foče na snazi je upozorenje najvišeg nivoa, odnosno crveni meteoalarm

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano i toplo vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C, na jugu do 41°C. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37°C.

Jučer je izjednačen sarajevski temperaturni rekord (38,5 °C), koji je postavljen samo dan ranije, a danas i sutra moguće je ponovno rušenje rekorda, prognozira meteorolog Nedim Sladić.

Danas je na prostoru cijele zemlje upaljen narandžasti meteoalarm, a za područja Trebinja, Mostara, Višegrada i Foče na snazi je upozorenje najvišeg nivoa, odnosno crveni meteoalarm.

image

Narandžasto upozorenje

Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državna tijela.
 

Crveno upozorenje

Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.

Sve ukazuje na to da će se esktremi nastaviti i u danima ispred nasi, jer prema Sladićevim riječima kiše nema na vidiku.

-Sve se svodi na rijetke, kratkotrajne lokalne pljuskove (ukoliko bude sreće, i to više izgledni prema sjeveru zemlje). Nastavlja se natprosječna toplota. Manji pad temperaturne vrijednosti moguć je oko 2.8. zahvaljujući sjeverbnom strujanju. Potom ili nastavak četvrtog ili početak petog vala. Za vikend snažan fen, prognozirao je on.

Oslobodjenje portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU