Slovenija pred velikim demografskim izazovom

Zbog niskog stupnja nataliteta i produžavanja životnog vijeka, Slovenija se nalazi pred velikim demografskim promjenama zbog kojih bi 2100. mogla imati 284 tisuća stanovnika manje nego danas, te velik udio stare populacije koja će zahtijevati velike troškove trajne skrbi.

Ako se ništa bitno ne promijeni, Slovenija će  2100. po projekcijama europskog statističkog ureda imati oko 1,8 milijuna stanovnika, što je 284.000 manje nego danas, pri čemu će trećina populacije biti starija od 65 godina, prenio je slovenski statistički zavod.

Nacionalni planovi, međutim, predviđaju da se sadašnja stopa nataliteta, odnosno broj rođenih beba na ženu u fertilnoj dobi, poveća sa sadašnjih 1,61 na 1,77 do 2100., no demografski problemi neće biti manji jer se produljava i životni vijek prosječnog Slovenca, pa će se on povećati na  89 za muškarce i 93 za žene, na kraju projekcijskog razdoblja, upozoravaju statističari.

Unatoč politikama demografske obnove i podizanja nataliteta, stanovništvo Slovenije postaje sve starije. Tako su stariji od 65 godina u 2018. činili 19,4 posto ukupne populacije, a kroz osamdeset godina više od 30 posto, prenosi Hina.

S druge strane, predviđaju statističari, udio djece odnosno mlađih od 15 godina će se u stanovništvu još koju godinu povećavati, a onda izrazitije padati. Minimum djece u populaciji po tim projekcijama bio bi 2100., samo 13,9 posto, a do tada bi zemlja sa sadašnjih malo preko dva milijuna stanovnika pala na 1,8 milijuna.

(FENA) N.M.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU