Slovenski parlament minutom šutnje odao počast žrtvama srebreničkog genocida

Slovenski parlament u četvrtak je prekinuo redovito zasjedanje i minutom šutnje odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, a zločin su tim povodom osudili predsjednik parlamenta i drugi političari.

“Naša je zadaća da uspomenu na srebrenički zločin kao opomenu i dalje čuvamo. Trebamo uvijek i posvuda odbacivati sve pokušaje da se krivo prikazuje opseg tog zločina, da se negira neosporna činjenica da se radi o genocidu ili da se motivi genocida pokušavaju racionalizirati. Iz tog zločina moramo učiti i dati sljedećim naraštajima dar razumijevanja bolje budućnosti za sve nas”, kazao je u govoru slovenskim zastupnicima predsjednik parlamenta Dejan Židan.

Na godišnjicu srebreničke tragedije izjavom je reagirao i ministar vanjskih poslova Miro Cerar rekavši da je današnji dan “bolna uspomena na žrtve genocida u Srebrenici”.

“Poklon tim žrtvama moralna je obveza, kako srebrenička tragedija nikad ne bi utonula u zaborav. Opraštati ne znači i zaboraviti, a zločince treba kazniti, Srebrenica je opomena kamo vode militantni nacionalizam, neprijateljski populizam te retorika koja se zasniva na huškanju protiv drugih naroda”, naveo je u izjavi za javnost šef slovenske diplomacije.

Cerar je dodao da je godišnjica srebreničkog genocida ujedno opomena da preventivno treba činiti sve da Europa bude područje mira i miroljubivog suživota država i naroda, te prostor poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

Minuta šutnje uz obljetnicu zločina u Srebrenici održana je u Ljubljani i pred gradskom vijećnicom, a prisustvovali su i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković te muftija Islamske zajednice u Sloveniji Nedžad Grabus, prenosi Hina.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU