6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Smajo Šabić najuspješniji sudija Općinskog suda Zenica za 2018. godinu

Predsjednik parničnog odjeljenja Općinskog suda Zenica dr. Smajo Šabić, dobitnik je justikcijske lente tog suda za 2018. godinu, koja se dodjeljuje najuspješnijem sudiji za Dan suda.

Šabić je tom prilikom istakao da mu ovakva nagrada znači mnogo te da je ona rezultat cjelokupnog rada u proteklih 10 godina, koliko se bavi sudijskim pozivom.

-Da je teško ostati kvalitetan i profesionalan u okolnostima u kojima sudija obavlja svoju funkciju, zaista jeste. Međutim, da se može, može se. I ovo je pokazatelj da čovjek treba časno i pošteno obavljati ovaj posao, štiteći dignitet sudačke funkcije – naglasio je Šabić.

Predsjednica tog suda Dijana Ajanović istakla je da je sudija Šabić nagradu zaslužio “zbog odličnih rezultata po kriterijima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine”, kao i da je prošle godine donio više od 1.200 raznih sudskih odluka.

U samo 62 slučaja uložene su žalbe na presude sudije Šabića, ali su 52 presude potvrđene, samo dvije ukinute, a ostalih osam preinačene.

-Sudija Šabić je nagradu zaslužio i zato što je svojim ukupnim radom i ponašanjem uticao na stvaranje povjerenja javnosti u nezavisnost sudova i što je svojim prijedlozima i zalaganjem doprinio boljem ukupnom statusu suda – kazala je Ajanović.

Zenički sud je prošle godine, kako je navela, riješio 99.703 predmeta, a ove godine do 31. maja, 37.903 predmeta, čemu su doprinos dali i drugi službenici suda te vanjski saradnici koji su nagrađeni zahvalnicama.

- Oglašavanje - smajo šabić najuspješniji sudija općinskog suda zenica za 2018. godinu

Od vanjskih saradnika i prijatelja, zahvalnice su dobili: Kantonalni zavod za pravnu pomoć Zenica, vještaci Samir Čičak i Fuad Kukić, advokati Mensur Hasagić i Razija Huseinagić te bivši ministar finansija Andrej Kajić i bivši premijer ZDK-a Miralem Galijašević.

Od zaposlenika Suda zahvalnice su dobili službenici: Adnan Glumčević, Dario Karivan, Ana Kolak, Mirza Kovač, Svjetlana Lovrinović, Almira Osmić i Lea Milić.

(FENA) L.A.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima