Smanjenje akciza na gorivo zaustavilo bi divljanje cijena

Smanjenje akciza i nameta na naftne derivate od strane institucija BiH jedno je od rješenja kako bi se zaustavila inflacija i divljanje cijena goriva, ali i osnovnih životnih namirnica, što je globalni problem, smatraju sagovornici “Nezavisnih”.

Naime, prema Zakonu o akcizama u BiH trenutno se plaća akciza za dizel gorivo i petrolej 0,3 KM po litru, za motorni bezolovni benzin 0,35 KM po litru, motorni benzin 0,4 KM, za lož-ulje 0,45 KM, a za biogoriva i biotečnosti 0,3 KM po litru.

“Osim akciza, u cijenu litra derivata nafte ulaze i dvije putarine, i to putarina u iznosu od 0,15 KM po litru derivata za održavanje puteva, i putarina u iznosu od 0,25 KM po litru derivata za izgradnju auto-puteva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva. Pored akcize i putarine u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi, i to transport, skladištenje i ostalo. Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 odsto”, stoji u Zakonu o akcizama BiH.

To znači da, ukoliko je cijena litra benzina 95 na tržištu BiH 2,49 KM, u to su uključene dažbine akcize od 0,35 KM, putarine 0,15 KM, putarine za auto-puteve 0,25 KM i PDV-a 0,36 KM, što dovodi do toga da su obaveze državi ukupno 1,11 KM, a sve ostalo je nabavna cijena i marža trgovaca.

Ukoliko je cijena litra dizela na tržištu BiH 2,49 KM, u to su uključene dažbine akcize od 0,3 KM, putarine 0,15 KM, putarine za auto-puteve 0,25 KM i 0,36 KM PDV-a, što znači da su obaveze državi ukupno 1,06 KM, a ostalo je nabavna cijene i marža trgovaca.

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS, kazao je da su već nekoliko puta upućivali dopise svim relevantnim institucijama sa prijedlogom da se izvrši povrat određenih akciza za prevoz putnika.

“Smatramo da su prevelike dažbine, jer mi sa ovim cijenama goriva i nametima ne možemo parirati i u normalna vremena drugim prevoznicima iz okruženja. Povrat akciza već imate u Sloveniji i Srbiji. Ono što smo mi tražili jeste da se prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju oslobodi dažbine na auto-puteve, jer oni tokom radnog vijeka uopšte ne koriste auto-puteve. Cijene karata će neminovno rasti ukoliko ne dođe do neke korekcije”, rekao je Mijić.

Dodao je da prevoznici misle da je zahtjev opravdan, ali da još nisu dobili nikakav odgovor ni od UO UIO BiH, ali ni Savjeta ministara BiH.

“Otkako je počela pandemija virusa korona, prevoznici nisu dobili apsolutno nikakvu pomoć sa nivoa BiH, a čak je došlo do nametanja određenih obaveza koje su nas dodatno opteretile. Povrat akciza je jedino rješenje i mi smo njima predložili da se to radi kao povrat PDV-a”, naglasio je Mijić.

Inače, Odbor Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu putnika je na svojoj sjednici, održanoj 20. oktobra prošle godine, jednoglasno usvojio zaključak kojim traži od Savjeta ministara BiH i UO UIO BiH da se javni gradski i prigradski prevoz putnika trajno oslobodi plaćanja putarine za izgradnju auto-puteva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva. Prevoznici su tada zatražili i da bude donesena privremena mjera na period od šest mjeseci da se za kompletan javni drumski prevoz putnika suspenduje naplata akcize na naftne derivate, putarine za puteve i putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u decembru 2017. godine usvojio izmjenu Zakona o akcizama u kojem su se, između ostalog, povećale cijene akciza na gorivo za 0,15 KM po litru. Lars Gunar Vigemark, tadašnji šef Delegacije Evropske unije u BiH, izjavio je prije toga da bez usvajanja izmjena Zakona o akcizama neće biti realizacije četiri projekta namijenjena BiH koji su usaglašeni na samitu u Trstu, a čija vrijednost je iznosila oko 200 miliona evra. (Nezavisne novine)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU