Smeće se gomila na mostarskim ulicama, novi sastanak tek 3. marta

Sedmi je dan blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara, a rješenje problema se ne nazire.

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” od subote ne dopuštaju odlaganje otpada ne deponiju za koji tvrde da od početka prošle godine ne posjeduje ni jedan potreban dokument za rad.

Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

Iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” danas su priopćili kako će se blokada odlagališta nastaviti do 3. marta za kada je zakazan sastanak s predstavnicima Grada Mostara.

“Od Grada očekujemo pismenu potvrdu o sprječavanju proširenja deponije na lokalitetu Uborak, te o utvrđivanju rokova za njeno zatvaranje. Građani do tada nastavljaju s blokadom deponija”, poručili su iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Uborak je prije dva dana posjetio inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić, koji je tom prigodom podsjetio na zaključak Vlade Federacije BiH da se smeće nastavi odlagati na Uborku dok se ne uradi studija utjecaja na okoliš.

  • Prije izdavanja okolišne dozvole organizirat će se javna rasprava na ovom terenu s mještanima i ona će pokazati treba li ovu deponiju zatvoriti ili joj se može omogućiti dalje odlaganje otpada. Inspekciji treba okolišna dozvola kako bi uopće mogla zatvoriti ili produžiti rad ovog odlagališta – kazao je tada Salkić.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU