Snažno nevrijeme pogodilo Evropu/ Ima poginulih i nestalih

Dvije osobe su smrtno stradale, a devet se smatra nestalima u Francuskoj i Italiji, nakon što je olujno nevrijeme pogodilo pogranična područja te dvije zemlje, izazvavši velike poplave koje su oštetile ulice i kuće, saopćile su vlasti, prenose agencije. 

Oluja Alex poharala je nekoliko sela oko Nice na francuskoj rivijeri. Pošto je helikopterom nadlijetao najteže pogođena područja, gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je to najgora poplava u posljednjih više od stotinu godina.

“Mnoge ulice i oko stotinu kuća potpuno su ili djelimično uništeni”, rekao je gradonačelnik za francuski TV kanal BFM. 

francuski premijer Jean Castex rekao je na konferenciji za novinare nakon obilaska pogođenih područja da je šokiran onim što je vidio i dodao da strahuje da bi broj poginulih mogao biti i veći.

Po podacima kojima raspolažu vlasti, zasad je na području Francuske nestalo najmanje osam osoba. Među njima su i dvojica vatrogasaca čije je vozilo odnijela nabujala rijeka.

Na TV snimcima iz obje zemlje vidi se da su vodene bujice razorile više saobraćajnica i srušile nekoliko mostova, a reke su se izlile iz korita.

Lokalne vlasti u Italiji saopštile su da su poginule najmanje dvije osobe, jedan vatrogasac na koga je palo drvo i muškarac tridesetih godina čiji je automobil završio u nabujaloj rijeci koja je odnijela dio puta.

Zasad se još traga za jednim italijanskim državljaninom, a 21 osoba, za koje se ranije strahovalo da su nestale, pronađene su i sada su svi na sigurnom. Među njima je bila i grupa njemačkih planinara.

Zvaničnici u Pijemontu izvijestili su o rekordnih 630 mm kiše, koliko je u samo 24 sata palo u Sambugetu blizu granice sa Švajcarskom. Regionalne vlasti Pijemonta pozvale su italijansku vladu da proglasi vanredno stanje nakon što je nivo reke Po u samo 24 sata porastao za tri metra.

IZVOR: radiosarajevo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU