Softić Kadenić: Izmjene zakona o državnoj službi u KS vraćaju savjetnike u zakonske okvire

Darija Softić kadenić, ministrica pravde bila je gošća u Špici, govoreno je o očekivanom sutrašnjem nastavku sjednice koja je prekinuta u srijedu. Softić Kadenić izrazila je nezadovoljstvo dinamikom rada Skupštine, jer kaže, imamo niz prekinutih sjednica, i nagomilanih materijala u skupštinskoj proceduri. Budući da je za sutra najavljen nastavak sjednice očekuje usvajanje zakona o državnoj službi, čiji je predlagač ministarstvo pravde i uprave.

-Suštinski, izmjene se odnose na usklađivanje i harmonizaciju Zakona o državnoj službi sa zakonima u drugim kantonima, kao i sa državnim zakonom, u kontekstu nosilaca savjetnika i nosilaca izvršnih funkcija.

KS je jedini nivo vlasti na području Federacije, prije nekoliko godina izbacio iz zakona savjetnike, to se tada smatralo dobrom idejom. Međutim aktuelni saziv skupštine je to problematizirao, jer smatraju da se otvara prostor za angažman osoba koje nadomještaju nedostatak savjetnika putem ugovora o djelu, i da se nije postiglo to što se željelo. Osim toga, savjetnici nosilaca izvršnih funkcija, članova Vlade, premijera, su nešto što je uobičajena praksa, ne samo u BiH, nego i u regiji, naglasila je Softić Kadenić.

Pogledajte kompletan razgovor

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU