SPKD “Prosvjeta” Sarajevo: Druženje na Trebeviću

Članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ organizovali su druženje na planini Trebević nastavljajući tako obilježavanje duge historije rada društva.Prošle godine su posadili 120 sadnica povodom obilježavanja 120 godina rada ovog društva. SPKD „Prosvjeta“ je jedno od najstarijih društava u Sarajevu i BiH.

Članovi društva „Prosvjeta“ nastavili su s uređenjem spomen-parka na Trebeviću. Postavili su tablu na kojoj će turisti moći saznati više o ovom društvu, ali i dvije klupe za sve koji žele uživati u pogledu na Trebevićku šumu.

Prijedlog Kluba žena „Miss Irby“ SPKD „Prosvjeta“ bio je da se posadi jedno drvo posvećeno velikoj i znamentitoj engleskoj humanitarki Miss Irby koja je dala veliki doprinos našoj zemlji.

Miss Irby je osoba koja je od posebnog značaja. Ona je Engleskinja koja je napustila udobnost, komoditet i bogatstvo u Engleskoj da bi došla u Bosnu i tu pomagala. Ona je živjela Bosnu. Ostavila je školu, ostavila je niz mladih djevojaka, učiteljica. Pomagala je siromašne, a ono što je važno da ulica Mis Irbi postoji uvijek, uprkos previranjima – kazala je Tatjana Žarković-Tafro, predsjednica Kluba žena “Miss Irby”.

Grad Sarajevo i Kantonalna skupština su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ proglasili društvom od posebnog značaja za glavni grad Bosne i Hercegovine.

-Htjeli smo napraviti jedan društveno odgovoran iskorak i izaći van naših prostorija, izaći van grada. Od ideje da se posadi jedno spomen stablo u samome gradu, došli smo do ideje da za tih 120 godina, posadimo 120 sadnica, da izvršimo pošumljavanje jednog dijela Trebevića, koji je simbol Sarajeva kao što je i „Prosvjeta“ dio ovog grada posljednih vijek i dvije decenije – istakao je Dejan Garić, predsjednik UO SPKD “Prosvjeta”.

U „Prosvjeti“ se nadaju da će im nadležni omogućiti i povrat ogromne imovine koja im je oduzeta nacionalizacijom 1949. godine.

TVSA

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU