Sporazum o 250 miliona eura pomoći EU u procesu ratifikacije – TNTPortal

Nakon što je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju između Europske unije i BiH o dodjeli 250 milijuna makrofinancijske pomoći, danas je ovaj dokument  potpisao i europski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Budući da je uz memorandum o razumijevanju potpisan i Sporazum o zajmu za makrofinancijsku pomoć EU, omogućeno je da u institucijama BiH započne proces ratifikacije međunarodnog ugovora, nakon čega će novac biti operativan.

Budući je riječ o pomoći za više razina vlasti čiji su predstavnici sudjelovali u pregovorima s EU, Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko, a u ime Centralne banke kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

Ministar Bevanda naglasio je kako je cilj makrofinancijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost.

– Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH – objasnio je ministar Bevanda.

Dodao je da je Bosne i Hercegovina duže pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tijekom odlučivanja.

Ovim memorandumom, sukladno prethodnim odlukama Europskog parlamenta i Vijećem Europske unije BiH, stavljena je na raspolaganje makrofinancijska pomoć od 250 milijuna eura u formi zajma.

Potpisivanje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez uobičajenih ceremonija, a ministar Bevanda zahvalio Europskoj uniji na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima zbog uspješno okončanih pregovora.

(FENA)

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU