12 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Sprema se državni zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije na kojoj je bilo riječi o malverzacijama i raznim prevarama prilikom donacija hrane i ostalih humanitarnih aktivnosti.

Konferencija je imala za cilj predstaviti tri inicijative i pitanja, a koje je prvi predstavio poslanik u SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović.

Naime, Magazinović je govorio o spriječavanju zloupotreba u procesu oslobađanja donirane hrane od plaćanja PDV-a, koji je dio projekta “Niko gladan, niko sam”.

Potom, predstavljen je dokument koji govori o moralnim principima, radu organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca koji se bave humanitarnih radom. I na kraju, riječi je bilo o inicijativi za promjenu krivičnog zakona u slučaju prevara prilikom prikupljanja novca za liječenje.

“Pripremljen je zakon kojim donacije hrane želimo osloboditi PDV-a i ispraviti grešku da, oni koji doniraju hranu bivaju ‘kažnjeni’ jer moraju platiti PDV. Svi znate da postoje prevare od onih koji uzimaju donacije ili prikupljaju novac. Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu je spreman i želimo ga što prije uputiti u proceduru. Prije toga, sa institucijama želimo potvrditi model koji će garantovati da donirana hrana neće završiti na pijaci ili da se neko neće oslobiti PDV-a na hranu koju zapravo nije donirao”, objasnio je Magazinović.

On očekuje i nada se saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) kako bi projekat “Niko gladan, niko sam” bio u potpunosti primjer transparentnosti i kako bi imali model koji ne može biti zloupotrijebljen.

Elvir Karalić, osnivač Udruženja Pomozi.ba, rekao je da bi ukidanjem PDV-a na doniranu hranu značilo onima koji su u stanju potrebe, a da bi to također dovelo do tog da se većem broju građana može pružiti pomoć.

Karalić je naglasio da postoji određeni broj ljudi koji pokušavaju “zloupotrijebiti dobru volju ljudi”.

Osim Magazinovića i Karalića, na konferenciji su govorili i ekonomista Faruk Hadžić, Zoran Puljić direktor fondacije Mozaik i direktorica fondacije Hastor Lejla Đonlagić.

klix.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU