Sramotno: Naftaši cijene dižu preko noći, a obaraju ih sedmicama!

Gorivo na benzinskim pumpama pojefitinilo je uglavnom za 7 pfeniga po litru iako su pumpaši najavljivali da će cijene biti niže i do 10 pfeniga.

Dizel i benzin, kako se Srpskainfo uvjerila, u Banjaluci košta od 2,17 do 2,22 konvertibilnih maraka. Prosječne cijene prije ovog pojeftinjenja iznosile su 2,25 maraka.

– U nekim opštinama gorivo je jeftinije i 10 pfeniga, poput Dervente. Odluku o cijeni goriva isključivo donosi svaki distributer za svoje prodajno mjesto – kaže za Srpskainfo Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

U utorak i srijedu na jednoj pumpi kod Gradiške dizel i benzin je koštao čak 1,85 maraka. Međutim, to je bilo samo dva dana, jer je ta benzinska pumpa tek otvorena i cijene su bile promotivne. Kako saznajemo, na toj pumpi je bila velika gužva zbog čega je policija regulisala saobraćaj, a juče na toj pumpi nije bilo goriva, prenosi Srpskainfo.

Cijena nafte na svjetskom tržištu je u konstantnom padu više od mjesec dana, a naftni distributeri tvrde da nisu mogli da spuste cijenu sve dok to nisu uradile i rafinerije u okruženju od kojih nabavljaju naftne derivate.

Po posljednjim podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, prošle sedmice je benzin u Austriji u prosjeku koštao 2,35 KM, a dizel 2,31 KM. Istovremeno je u Njemačkoj prosječna cijena benzina bila 2,68, a dizela 2,40 KM.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU