Srbija počinje proizvodnju “Sputnika V”

Ministar za inovacije Nenad Popović izjavio je danas za Tanjug da će se rusko cjepivo protiv virusa korona “Sputnik V” početi proizvoditi u Srbiji, na Institutu “Torlak” do 20. svibnja.

To je, kako je rekao, potvrđeno danas na sastanku u Moskvi s njegovim ruskim kolegom, ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim, na kojoj je potvrđena mapa puta za organizaciju proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji.

“Na taj način, Srbija će biti prva zemlja u Europi koja će proizvoditi rusko cjepivo i moći da je izvozi po cijeloj Europi”, naglasio je Popović.

Ministar je rekao da su u izradi mape puta sudjelovali najkompetentniji instituti iz Rusije, prije svih, Gamaleja, Institutu koji je stvorio cjepivo “Sputnik V”, te Ruski fond direktnih investicija, rusko Ministarstvo industrije i trgovine i fabrika “Gemerijum”, iz Vladimirske oblasti iz koje Srbija danas dobiva najveći broj cjepiva.

“Kada je riječ o količinama, ovo je prva faza, u kojoj će biti proizvedeno četiri milijuna cjepiva”, rekao je Popović.

Na sastanku predsjednika Aleksandra Vučića i zamjenika predsjednika ruske Vlade Jurija Borisova, 15. veljače u Beogradu, izdan je nalog da se u roku od mjesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji.

“Uradili smo to i prije zadatog roka”, rekao je Popović.

On je naveo i da će do kraja ožujka biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija s ruskim partnerima, a do 16. travnja u Srbiju bi trebalo da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije cjepiva u Institutu Torlak.

“Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, bit će poslane nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja”, objašnjava Popović.

To ispitivanje, pojašnjava, traje 21 dan, a poslije potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju cjepiva u Srbiji.

Popović je istaknuo da “prva faza” proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji podrazumijeva transport supstance, punjenje bočica u skladu s najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju cjepiva u Srbiji i regiji.

“Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom punom ciklusu, koja podrazumijeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtijevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali vjerujemo da proizvodnja u punom ciklusu može biti započeta do kraja ove godine”, rekao je Popović.

On je zahvalio ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje cjepiva Sputnik V u Srbiji.

“Ovo je povijesni trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji cjepiva, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Europi”, rekao je Popović, prenose Nezavisne.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU