Srbiji pripala imovina SFRJ u Ženevi i Frankfurtu

Mješoviti odbor za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ na sastanku u Beogradu odlučio je da Republici Srbiji dodijeli objekte stalne misije pri UN-u u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, veleposlanstva i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju.

Odluka o raspodjeli, odnosno dodjeli jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma, predstavlja prvu odluku Mješovitog odbora takve vrste nakon više od 7 godina.

Također, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene su izmjene i dopune liste iz Dodatka Aneksa B u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa tzv. “novopronađene” imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana u Dodatku Aneksa B.

Spomenute odluke predstavljaju prve odluke Mješovitog odbora ovakve vrste.

Odbor je konstatirao da je zajednička prodaja nepokretnosti bivše SFRJ u New Yorku (rezidencijalni stan) i Tokiju (veleposlanstvo/rezidencija) uspješno okončana, kao i da je prodaja nepokretnosti u Bonu u završnoj fazi.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti fizičkih podjela tzv. velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, New Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi, a donesena je i odluka da se lista umjetničkih djela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i poduzimanja daljnjih mjera iz njihove nadležnosti.

Sastanku Mješovitog odbora prisustvovali su ovlašteni predstavnici svih zemalja-sukcesora bivše SFRJ, i to Bosne i Hercegovine (Adnan Hadzikapetanović), Republike Hrvatske (Petar Uzorinac), Republike Sjeverne Makedonije (Borčo Damjanov), Republike Slovenije (Damjan Bergant) i Republike Srbije (Veljko Odalović).

Naredni sastanak Mješovitog odbora održat će se do kraja veljače 2020. godine u Sarajevu, izvijestilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

FENA


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU