SRUŠEN NAJPOZNATIJI MIT O SKIDANJU KILOGRAMA Kako unos tečnosti utiče na apetit?

Ipak, pitanje je da li su ovo samo mitovi ili dijete koje su potkovane ovim unosom vode stvarno rade posao

Mnogi koji se vode dijetama koje u osnovi imaju da se unose velike količine vode, govore da voda, pored toga što zauzima prostor za hranu, pomaže u sagorijevanju kalorija i masti. Nažalost, malo je studija koje bi to potvrdile.

Jedna kratka studija, u kojoj je učestvovalo 14 osoba, pokazala je da unošenje 500 mililitara vode povećava potrošnju energije dok mirujemo za oko 24 procenta. To se odnosi i na vrijeme prije treninga.

Iako ovo možda zvuči odlično, ovaj efekat je trajao samo sat vremena. Prosečna odrasla osoba od 70 kilograma koristila bi samo dodatnih 20 kalorija, poput četvrtine keksa, na svakih 500 mililitara vode koju popije, prenosi B92.

Još jedno istraživanje na osmoro mladih odraslih pokazalo je povećanje potrošnje energije samo kada je voda bila hladna i iz frižidera. Uslijedilo je skromno povećanje sagorjelih kalorija od četiri procenta. To može biti zato što telo treba da koristi više energije da bi se voda podigla na telesnu temperaturu ili zato što je potrebno više energije da telo filtrira povećanu zapreminu tečnosti kroz bubrege.

I opet, ovaj efekat je primećen samo oko sat vremena.

Dakle, iako bi to naučno moglo biti moguće, stvarno neto povećanje sagorelih kalorija je malo. Recimo i da popijete dodatnih 1,5 litara vode dnevno, uštedjeli biste manje kalorija nego što ima u jednom parčetu hleba.

Ovo je delimično tačno, uzimajući u obzir da, ako je vaš stomak barem dijelom napunjen vodom, manje ima mesta za hranu. To potvrđuju i brojne studije, pogotovo kada su u pitanju starije osobe. Isto tako, ljudima koji su bolesni ili imaju problema sa ishranom, ne savetuje se da piju vodu prije obroka.

Jedna studija je pokazala da su stariji ljudi izgubili dva kilograma u roku od 12 nedelja kada su pili vodu pre jela. S druge strane, mlađi učesnici (do 35 godina) nisu izgubili na težini, bez obzira na to da li su pili vodu pre obroka ili ne. Dakle, iako može uticati na smanjenje apetita, najvjerovatnije se ta nova kilaža neće dugo zadržati.

Zaključak je da ako pokušavate da jedete manje i da smršate, unos prevelikih količina vode nije pravo rješenje.

BONUS VIDEO:

SRUŠEN NAJPOZNATIJI MIT O SKIDANJU KILOGRAMA Kako unos tečnosti utiče na apetit? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU