20 C
Sarajevo
Subota, 10 lipnja, 2023

ŠTA AKO DIJETE DOBIJE FRAS I PRESTANE DA DIŠE? Vodom ga nikako ne poljevajte, trebate znati nekoliko principa prve pomoći

Šta ako dijete dobije fras?

Sigurno nije mali broj onih koji su se zapitali nakon što su vidjeli dramatičan jučerašnji snimak spasavanja iz Obrenovca kada je Marko izveo herojsko djelo.

Zato je zlata vrijedno makar osnovno poznavanje principa prve pomoći, pogotovo ako beba, ne daj Bože, prestane da diše poput malenog Vuka koji je sada dobro posle pretrpljenog frasa zbog kog je bio u teškom stanju.

Šta je fras?

Fras, odnosno febrilne konvulzije, jesu jedan od najčešćih neuroloških poremećaja u ranom djetinjstvu, a koje su izazvane visokom temperaturom. Zapravo, fras je reakcija još uvijek nerazvijenog mozga kod mališana, na nagli skok tjelesne temperature. Uglavnom se dešavaju kod djece starosti između 6 mjeseci i 5 godina.

Kako prepoznati fras?

Febrilne konvulzije nastaju naglo, uglavnom kada tjelesna temperatura skoči iznad 38,5 °C.

U tom trenutku, dijete prevrne očima, ukoči pogled i izgubi svest. Počinje da se trese, odnosno da trza cijelim tijelom ili samo određenim dijelom, a uz to su mu i usta modra.

Dijete koje doživljava fras teško diše, a može se desiti disanje sa prekidima. Zapravo, pauza u disanju može biti toliko duga da se roditelji prestrave. Pojačano lučenje pljuvačke, nekontrolisano mokrenje ili mlitavost mišića mogu biti propratni simptomi frasa koji naročito izazivaju paniku kod roditelja.

OGLASIO SE HEROJ O KOJEM BRUJI REGION Marko je spasao dječaka koji je prestao da diše: Uzeo ga od majke i reanimirao (VIDEO)

Kako reagovati u slučaju da dijete doživi fras?

Važno je da umirite sebe i ne paničite.

Položite dijete na bok, kako biste sprečili zapadanje jezika, udisanje povraćenog sadržaja ili mehaničko povrjeđivanje djeteta (udaranje glave o pod ili beton i sl.).

Djetetu u analni otvor postavite čepić za skidanje temperature ili lijek za febrilne konvulzije, ukoliko vam je ljekar prepisao.

Djetetu nikako ne otvarajte usta nasilno, niti ga polivajte vodom.

Kada napad prođe, dijete odvedite kod ljekara.

Može li se fras ponoviti?

Fras se može ponoviti nakon nekoliko sati.

Ako je dijete ranije imalo febrilne konvulzije ili se to dešavalo već u vašoj porodici, budite pripravni ukoliko djetetu tjelesna temperatura prelazi 38°C, odnosno, pripremite lijekove koje je ljekar prepisao.

ŠTA AKO DIJETE DOBIJE FRAS I PRESTANE DA DIŠE? Vodom ga nikako ne poljevajte, trebate znati nekoliko principa prve pomoći appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU