ŠTA DONOSI NOVA GODINA/ Pacijenti u TK-u ostaju bez lijekova

Farmaceuti i vlasnici privatnih apoteka iz Tuzlanskog kantona ne odustaju od svojih zahtjeva i traže da im se naknada za izdavanje lijekova sa esencijalne liste poveća sa trenutne marke na 1,50 KM. Kako su ranije najavili, ukoliko se to ne desi do kraja ove godine, spremni su stupiti u štrajk, odnosno prekinuti izdavanje lijekova u svojim apotekama.

Razlike po kantonima

– Mi i dalje ostajemo na svojim zahtjevima koje ponavljamo posljednju godinu. Ne tražimo ništa što naše kolege u drugim kantonima već nemaju. Nismo još donijeli odluku o našim sljedećim koracima, ali sve će biti jasnije početkom sljedeće sedmice, kada imamo sastanak u Kantonalnoj komori farmaceuta, kazala nam je Amela Gazibegović, predsjednica Komore.

Ova komora posljednjih nekoliko mjeseci pregovara sa Vladom TK-a, tražeći da se trenutna naknada, koja je najniža u FBiH, poveća za pedeset feninga, što je, kako su kazali iz Komore, aritmetička sredina iznosa naknada u ostalim kantonima. Ova komora je ranije već poslala zahtjev kantonalnoj Vladi, u kojem je navedeno da će kao odgovor na nepovećanje naknade uslijediti i štrajk farmaceuta, najvjerovatnije u vidu obustave izdavanja lijekova sa esencijalne liste. Prema njihovim informacijama, naknada po obrađenom receptu za lijek sa esencijalne liste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu košta 1,50 KM, u Zeničko-dobojskom 1,75, dok je u Kantonu Sarajevo ta naknada 1,95 maraka.

Ovi zahtjevi su krenuli nakon objavljene informacije da je u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK-a ostvaren suficit od 15 miliona KM, ali i zbog činjenice da krajem godine privatne apoteke potpisuju ugovore sa ZZO TK-a o pružanju usluga izdavanja lijekova sa esencijalne liste bez naknade.

– Nama se bliže svi mogući rokovi, jer naši ugovori se uglavnom rade pred kraj godine. Neshvatljivo je da je tolika razlika u naknadama po kantonima. Mi godišnje izdamo više od dva miliona lijekova, što je jako mnogo u odnosu na neke kantone, istakla je ranije za Oslobođenje Gazibegović.

Para više nema

Ovaj zahtjev farmaceuta Vlada TK-a otpočetka je shvatala olako, odbijajući da naknade izjednači sa drugim kantonima. Suficit ZZO TK-a je podijeljen i novca više nema.

– Mi smo već održali sastanak sa farmaceutima i postigli smo dogovor da će doći do povećanja apotekarske usluge, ali u ovom trenutku ne mogu garantovati da li će to biti 1,50 KM. Ja sam uvjerena da ćemo naći zajedničko rješenje. Nismo napravili izračune na osnovu njihovog zahtjeva, ali mislim da finansijska situacija neće dozvoliti da naknada iznosi 1,50 KM, kazala je ministrica zdravstva Dajana Čolić.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU