Šta je zabranjeno u Visokom: Gatanje, spavanje na ulici, bludničenje na javnom mjestu, kupanje bez kostima

Na internetu se nedavno pojavila Odluka o javnom redu i miru koju je protekle godine usvojilo Općinsko vijeće u Visokom.

Mnogim građanima dokument nije dostupan, a sadrži brojne zabrane i prekršaje za koje su predviđene novčane kazne i do 2.000 KM za fizička lica te do 5.000 KM za pravna lica.

Zabranjen fudbal u parkovima
Odluka ima pozitivnih stvari, poput zabrane točenja alkohola maloljetnim osobama, zabrane omogućavanja klađenja maloljetnicima te držanja opasnih životinja na način da mogu ugroziti nečiji život te zabrane uništavanja javne rasvjete, PTT i elektromreže, kao i saobraćajnih znakova, namjernog paljenja smeća i ostalog.

Istaknute su i druge zabrane koje su, najvjerovatnije, proizašle iz svakodnevnih dešavanja u Visokom.

Prekršajima javnog reda i mira smatra se igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, mjestima predviđenim za kretanje pješaka i parking-prostorima te na drugim mjestima koja nisu namijenjena za tu svrhu ili u ograđenim površinama – prostorima bez dozvole vlasnika.

Kažnjivo je proricanje sudbine, tumačenje snova i bavljenje sličnim obmanama ili objavom oglasa ili na drugi način pozivanje ili podsticanje građana da se podvrgnu vračanju ili proricanju sudbine ili pomoganje osobama koje se bave tim aktivnostima.

Ivica trotoara u Visokom nije predviđena za sjedenje.

Istaknuta je i zabrana kupanja na javnim kupalištima, bazenima, rijekama i potocima bez kupaće odjeće, kao i hodanje u kupaćoj odjeći u naseljenim mjestima.

Kažnjivo prskanje prolaznika
Kažnjivo je i prskanje prolaznika vodom prilikom pranja ulica, pločnika ili dvorišta, prilikom zalijevanja vrtova ili travnjaka ili vozilom u pokretu, kao i bacanje grudvi snijega ili leda na građane, prolaznike i slično.

Kazne su predvođene i za vršenje bludnih ili nemoralnih radnji na javnom mjestu.

Strogo je zabranjeno bacanje smeća ili drugih predmeta s balkona zgrada i drugih objekat, čime se ugrožava sigurnost ljudi i imovine.

Ležanje i spavanje
Nije dozvoljeno ni ležanje ili spavanje na ulici, putu, klupama u parkovima, čekaonicama, autobuskim stajalištima, pod mostovima i sličnim mjestima-

Detalje o zabranama i kaznama možete pročitati na linku:

https://www.dropbox.com/sh/82pkdmypqp4zr0c/AAAIe5y5i-o7a8OJPpWDSO83a/tacka%205?dl=0&preview=Nacrt_Odluka_o_javnom_redu_i_miru_Visoko+1.doc&subfolder_nav_tracking=1
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU