Šta jesti prije i nakon vakcine protiv covida da ublažite nuspojave?!

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nakon vakcinacije se mogu javiti blage nuspojave koje mogu uključivati bol, crvenilo i otekline na mjestu uboda, vrućicu, glavobolju, umor, mučninu, groznicu i bolove u mišićima

Ovi simptomi su zapravo znak da vaše tijelo gradi imunitet, a ove blage nuspojave prolaze same od sebe kroz nekoliko dana. Šta jesti prije i nakon vakcine da ublažite nuspojave, donosimo nekoliko prijedloga.

Čaj od đumbira
Čaj od đumbira može pomoći protiv mučnine. Smatra se da đumbir pomaže osobama koje imaju gastrointestinalne tegobe.

Nemojte postiti i piti napitke za detoksikaciju
“Razvoj imuniteta ovisi o tome kako tijelo ‘čita’ upute iz vakcine i sintetizira antitijela i bijele krvne stanice, što zahtijeva odgovarajuće bjelančevine u prehrani”, rekao je dr. Ronald Hoffman, integrativni liječnik iz New Yorka. Zbog toga neposredno prije i nakon vakcinacije ne biste trebali postiti ili piti čajeve i sokove za detoksikaciju.

Hidratizirajte se
Unosite puno tekućine. To može biti obična ili mineralna voda te razni čajevi. Jedna od nuspojava vakcinacije je vrućica koja može dovesti do dehidracije pa stoga trebate piti puno tekućine.

Jedite zdravo
Nekoliko sedmica prije vakcinacije trebali biste jesti zdravi. Poznato je da mediteranska prehrana djeluje protuupalno. Nekoliko sedmica prije nego što se trebate vakcinisati jedite dosta povrća, voća, cjelovite žitarice, ribu, grah i jaja.

Jedite supu
Obična kokošja supa s puno povrća je lagan obrok koji se lako sprema, probavlja, a izuzetno je hranjiva.

Dakle, zdravo se hranite, unosite dovoljno tekućine, odmarajte se kako biste pružili imunološkom sustavu najbolju priliku da dobro reagira na cjepivo i da se brzo oporavi, savjetuje Huff post.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU