ŠTA MOŽETE DA JEDETE NA VELIKI PETAK: Mnogi Srbi za ručak spreme zabranjenu namirnicu, a nisu svjesni da je to grijeh

U zavisnosti od zdravstvenog stanja, pravoslavnim hrišćanima se na ovaj dan savetuje da se uzdržavaju od hrane do skidanja plaštanice. Osim uzdržavanja od hrane, nisu dozvoljeni ni zabava, intimni odnosi (čak i između supružnika), pijenje alkohola, čišćenje kuće. Svrha uzdržavanja je u očišćenju duše i tela, zbog čega Veliki petak treba provesti uz molitvu u crkvi.

Na Veliki petak vjernici se, po pravilu, uzdržavaju od jela do 15 časova. Postoji verovanje da ko može da izdrži žeđ sve ovo vreme, neće mu škoditi nijedno piće čitave godine. Nakon toga možete da jedete hljeb i pijete čistu vodu. Ipak, mnogi imaju nedoumicu kada je trpeza u pitanju. Na stolu bi trebalo da bude hrana spremljena isključivo na vodi. To može da bude bareno povrće, svježe ili suvo voće i povrće, hljeb, med, bareni pirinač.

Ono u čemu mnogi griješe jesu posne grickalice. Tu spadaju razni krekeri, štapići, napolitanke, ali one nisu dozvoljene. Takođe, ako vam neko posluži ratluk uz kafu, ne uzimajte. Nije poželjan jer sadrži želatin. Takođe, mnogi smatraju da na Veliki petak treba da jedu ribu, ali taj izbor nije prikladan po pravoslavnom kanonu. Ne treba soliti hranu jer se smatra da time dodatno „sipamo so na Isusove rane“.

Šta još ne treba raditi na Veliki petak?

  • pranje, čišćenje i ostali kućni poslovi – svi poslovi vezani za čistoću moraju da budu završeni pre Velikog četvrtka. Postojalo je vjerovanje da ako perete odjeću na ovaj dan, na njoj će se tokom sušenja pojaviti tragovi krvi.
  • rad u bašti – vjeruje se da je sadnja biljaka na ovaj dan veliki grijeh. Ako posadite drvo u petak, ono će sigurno uvenuti, a na njegovom mjestu ništa neće rasti mnogo godina.
  • prekidanje posta – ostalo je još samo tri dana do njegovog završetka, a upravo na Veliki petak treba se držati najstrože dijete. Na današnji dan naši preci često nisu jeli ništa osim hjleba i vode, odajući počast velikoj žrtvi koju je Hristos podneo.
  • pijenje alkohola – bolje je da ovaj dan provedete kod kuće, sami sa sobom i svojom porodicom. Čak i ako vaš rođendan ili drugi važan datum pada na Veliki petak, bolje je da ga proslavite u neko drugo vreme.
  • bliskost, čak i između supružnika – smatra se grijehom.

Veliki petak treba da bude posvećen molitvi, miru i pomoći voljenima. Preporučljivo je prisustvovati liturgiji.

BONUS VIDEO:

ŠTA MOŽETE DA JEDETE NA VELIKI PETAK: Mnogi Srbi za ručak spreme zabranjenu namirnicu, a nisu svjesni da je to grijeh appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU