Stabilna situacija u bolnicama u Tešnju i Zenici, nagli skok zaraženih u Usori

Kantonalna bolnica Zenica, nakon božićnih i novogodišnjih praznika, za sada ne bilježi povećan broj hospitalizacija usljed zaraze koronavirusom – potvrdio je Feni direktor te ustanove Rasim Skomorac.

On ne isključuje mogućnost da će u narednim danima doći do povećanog broja zaraženih te posljedično tome i hospitalizacija.

-Još uvijek nema povećanja broja hospitalizovanih pacijenata zaraženih Covidom-19, mada se može očekivati da će u narednim danima biti više zaraženih i hospitalizovanih zbog masovnih okupljanja u našem gradu, ali i odlaska naših sugrađana u druga mjesta gdje je bilo masovnih okupljanja. Trenutno imamo 33 hospitalizovana Covid-pozitivna pacijenta, od kojih je osam na Odjelu intenzivne njege. Jedan je pacijent nažalost u zadnja 24 sata preminuo, a imali smo šest novoprimljenih pacijenata od kojih je troje vakcinisano – ističe Skomorac.

Hospitalizacija zbog sezonske gripe, dodaje, za sada nema, ali ističe kako su za sve zaposlenike KBZ-a bili osigurali vakcinaciju i protiv sezonske gripe.

-Anketirali smo zaposlene te osigurali vakcinu, koju je primilo nešto manje od 200 zaposlenih – kaže Skomorac, a zenička bolnica ima oko 1.800 zaposlenih.

Što se tiče Covid-pozitivnih pacijenata, situacija je zasad stabilna i u Općoj bolnici Tešanj, koja ima samo deset hospitaliziranih pacijenata.

-Pred Novu godinu imali smo samo četiri pacijenta, što je bilo najmanje nakon dugog perioda borbe s Covidom. Međutim, nema mjesta opuštanju. Podatak da smo u Domu zdravlja Usora, koja dnevno registruje 4-5 novozaraženih osoba, trećeg dana januara imali čak 40 novootkrivenih zaraza, svakako je alarmantan. Sretna je okolnost da se ne radi o težoj kliničkoj slici zaraženih osoba pa nije bilo potrebe za njihovom hospitalizacijom, ali moramo biti oprezni. Pogotovo što je čak 90 posto testiranih bilo i zaraženo – upozorava direktor JZU Opća bolnica Tešanj Omer Bedak.

Smatra kako je to posljedica nepridržavanja epidemioloških mjera te vjerovatno ulaska i omikron soja. Omikron soj, napominje on, oni ne mogu izolovati u svojoj laboratoriji.

Nešto je bolja situacija u samom Tešnju, gdje, dodaje Bedak, dnevno bilježe 15-ak novozaraženih, ali je i njihova klinička slika blaža pa nema potrebe za hospitalizacijom.

-U proteklim danima, nakon Nove godine, imali smo samo jednog pacijenta koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom – ističe Bedak.

Hospitalizovanih zbog zaraze sezonskom gripom, napominje, nema ni u tešanjskoj bolnici, ali to ne znači da sezonske gripe nema.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU