Spremite Vaš automobil za predstojeće hladne dane i zimske uvjete

Budite spremni za zimske uvjete vožnje i iskoristite stručnost našeg tima koji će provjeriti sve osjetljive tačke Vašeg vozila.

Mnogi od nas smatraju kako je za zimske uvjete dovoljno kupiti zimske gume i to je to, time smo riješili sve probleme koji dolaze u hladnim danima. Naravno da je posjedovanje kvalitetnih zimskih guma vjerovatno i najbitnija stavka za pripremu vozila za zimske uvjete, međutim, još mnogo faktora ima utjecaja na ispravno funkcioniranje Vašeg četverotočkaša u ovom periodu godine.

Provjera akumulatora

Kao i nama vozačima, tako i automobilima su najgora jutra, kada je najniža temperatura. Nepripremljeni vozači toga obično postanu svjesni tek kad zakasne na posao zbog toga što nisu uspjeli pokrenuti automobil. Najčešće je uzrok akumulator, ali pravi razlog može biti i u alternatoru ili neispravnim kablovima.

S obzirom na to da vrlo rijetki imaju potreban alat, ali i znanje za provjeru svega što je potrebno, ostaje potreba posjete stručnom timu. To je najbolji način da izbjegnete živciranje, gubljenje vremena, ali i trošak kasnijeg popravka, koji je obično nekoliko puta veći od same cijene preventivnog pregleda. Pored obavezne provjere akumulatora, i čišćenja klema, treba provjeriti kablove odnosno pogledati jesu li svi dobro postavljeni, stoje li čvrsto na svome mjestu ili su, možda, negdje oštećeni.

Provjera rashladne tekućine motora – antifriza

Sistem za hlađenje jedna je od najvažnijih komponenti u radu motora, pa je jako važno provjeriti stanje antifriza. Manjak antifriza, odnosno njegova slaba koncentracija prilikom niskih temperatura mogu uzrokovati smrzavanje tekućine u bloku motora, što za posljedicu ima njegovo pucanje. Prosječan vijek trajanja antifriza je oko tri godine. Vrlo važno je prije niskih temperatura provjeriti gustoću rashladne tekućine vozila (antifriz). Često se desi da se tokom ljeta iz nekih razloga dolijeva voda u sustav, a onda se na to zaboravi. Ako je tekućina previše razrijeđena, na motoru vozila kod niskih temperatura mogu nastati velika i skupa oštećenja.

Provjera metlica brisača i tekućine za pranje vjetrobranskog stakla

Metlice brisača vjetrobranskog stakla vozači često znaju zanemariti, iako je to jedan od najvažnijih dijelova s obzirom na to da sigurnost vaše vožnje ovisi o vidnom polju. Pregledajte ih jer ako imaju kakve pukotine na sebi treba ih zamijeniti. Također je bitno da zimi zamijenite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla zimskom verzijom koja ima nižu temperaturu zamrzavanja.

Nivo ulja u motoru, kao i stanje filtera goriva i filtera ventilacije kabine

Potreba za pregledom nivoa ulja u motoru dolazi s činjenicom da se u toku korištenja, odnosno rada motora, smanjuje kvalitet, odnosno viskozitet motornog ulja. Preporuka je da se u zimskim uvjetima koristi ulje s nižim koeficijentom viskoznosti, što olakšava pokretanje motora u vrlo hladnim danima.
Pored toga, potrebno je izvršiti zamjenu filtera ulja, kao i filtera za gorivo, posebno kod dizelskih motora, koji zbog zaprljanosti može dovesti do potpunog začepljenja a samim tim i do nemogućnosti pokretanja motora.

Provjera svjećica/grijača

Uzrok nemogućnosti pokretanja motora na dizel gorivo može biti u grijačima, dok kod benzinskih motora gorivo dovodi do istrošenosti (zaprljanosti) svjećica za generiranje varnice i može biti uzrok nemogućnosti pokretanja motora. Stoga je potrebna kontrola svjećica i grijača kod sistema paljenja motornih vozila

Provjera kompletnog LPG sistema

Razlika u temperaturi vazduh može dovesti i do promjene u radu LPG sistema na Vašem vozilo. Stoga, potrebno je provjeriti stanje filtera tečne i gasne faze, spojeve i crijeva čime bi se otklonila mogućnost curenja plina, postavke temperature isparivača kao i kalibraciju kompletnog LPG sistema na vozilu.

Kontrolu svih navedenih stavki možete potpuno besplatno obaviti u ENERGIA ALLIANCE Servisnom Centru u Zenici.

ENERGIA ALLIANCE, Servisni Centar Zenica
Zmaja od Bosne 27, zgrada tehničkog pregleda preko puta Porezne uprave
032 205 333

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU