Stanišić i Simatović pravosnažno osuđeni na po 15 godina zatvora

Kako javlja BIRN Stanišić i Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora. Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH. Pred Haškim tribunalom do danas nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Ovim se rad Haškog tribunala na procesuiranju zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini završava.

Stanišić, nekadašnji načelnik SDB-a, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, presudom iz juna 2021. bili su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora. Vijeće je tada utvrdilo njihovu odgovornost za pomaganje i podržavanje zločina koje su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u aprilu 1992. godine. Stanišić i Simatović prvobitno su optuženi 2003. kada su i dovedeni u Hag. Prema navodima optužnice, Stanišić, kao načelnik SDB-a, i Simatović, kao komandant Jedinice za specijalne operacije, učestvovali su UZP-u čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih dijelova teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine u periodu od avgusta 1991. do decembra 1995. godine.

Optuženi su, kako se navodi, bili članovi UZP-a s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, liderom Srpske radikalne Stranke Vojislavom Šešeljom, čelnicima Srba u Hrvatskoj Goranom Hadžićem i Milanom Martićem, kao i političkim i vojnim liderima Republike Srpske – Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Biljanom Plavšić.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović učestvovali u formiranju, finansiranju i opremanju specijalnih jedinica SDB-a Srbije, rukovodili pripadnicima i agentima koji su učestvovali u zločinima, kao i da su obezbjeđivali oružje, finansijska sredstva, obuku, logističku podršku i druge vrste pomoći i podrške specijalnim jedinicama Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina.

Nakon prvog suđenja Stanišić i Simatović su bili 2013. oslobođeni optužbi, ali je ovu presudu ukinulo Apelaciono vijeće i naložilo novo suđenje koje je okončano osuđujućom presudom i kaznom od po 12 godina.

Nakon žalbi Tužilaštva i Odbrane Apelaciono vijeće donijelo konačnu presudu.

detektor.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU