Statistika u BiH: Žena ima u sportu, ali ih nema u strukturama upravljanja

Iako se u Bosni i Hercegovini stalno povećava učešće žena u sportu, one ipak nisu dovoljno zastupljene u tijelima odlučivanja sportskih organizacija.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH objavljenim u publikaciji “Žene i muškarci u BiH” o udjelu žena u upravljačkim strukturama deset najviše finansiranih Olimpijskih sportova u Bosni i Hercegovini: taekwondo, biciklizam, judo, atletika, tenis, boks, košarka, hokej na ledu, klizanje i odbojka 2020. godine, bilo je samo 5,6 posto žena, dok je u prosjeku 27 zemalja EU bilo 18,9 posto žena.

“U Bosni i Hercegovini nijedna žena u 2020. godini nije bila predsjednica upravnog odbora sportskog saveza, dok je u 27 zemalja članica EU od ukupno 260 predsjednika bilo 16 žena”, navodi se saopštenju Agencije za statistiku BiH.

Dodaje se da je od 17 zamjenika predsjedavajućeg upravnog odbora u Bosni i Hercegovini bila samo jedna žena, dok je u 27 zemalja EU od 484 potpredsjednika upravnih odbora sportskih saveza bilo 93 žena.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2013. godine 6. april Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Sport, između ostalog, treba da promovira i ravnopravnost žena i muškaraca, odnosno da predstavlja jednu od platformi za promociju ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena i djevojaka.

federalna.ba/AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU