Stiže velika promjena za Fejsbuk i Instagram

Instagram je u četvrtak objavio da će od sada svaki video koji je kraći od 15 minuta biti pretvoren u Reel. Ako je taj video postavljen na javnom nalogu, on će također biti automatski uključen u algoritme za preporuke kompanije za prikazivanje drugim nalozima.

Instagram je pokrenuo Reels u SAD-u 2020. godine i na njega se gledalo kao na klon TikTok-ovog kratkog video formata.

Za Facebook, kompanija dijeli svoj klasični News Feed na svoje iOS i Android aplikacije. Korisnici će odmah biti prebačeni na karticu „Početna“, gdje je izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao da će „discovery engine“ kompanije promovisati sadržaj za koji misli da će korisnika biti zainteresovan.

Korisnici Facebooka će moći da pogledaju hronološki poredane objave svojih prijatelja i praćene stranice tako što će sa kartice Početna prebaciti novu karticu „Feeds“.

Zuckerberg je rekao osoblju Meta da se kompanija suočava sa „nivoom konkurencije bez presedana“ iz Tiktoka u februaru, prenio je Bloomberg.

„Ljudi imaju mnogo izbora kako žele da provode svoje vrijeme, a aplikacije poput TikToka rastu veoma brzo“, rekao je Zuckerberg tokom sastanka u cijeloj kompaniji, prenosi Bloomberg.

Broj korisnika Facebooka potonuo je prvi put u posljednjem kvartalu 2021.

U međuvremenu, TikTok ima više mjesečnih korisnika Gen Z nego Facebook i Instagram, prema analizi Insider Intelligence iz novembra 2021. Njegov reklamni biznis također cvjeta, i iako je još uvijek mnogo manji od Metinog vlastitog oglašivačkog carstva, već je pretekao Twitter i Snapchat zajedno.

Meta je odbio da komentariše kada ga je Insajder kontaktirao o tome da li su promene na Facebooku i Instagramu dizajnirane da kopiraju TikTok.

BONUS VIDEO:

Stiže velika promjena za Fejsbuk i Instagram appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU