3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Stotinu najmoćnijih žena bh. biznisa upravlja sa 2,8 milijardi KM

Najmoćnije žene u upravljačkim strukturama kompanija u BiH imaju veliki značaj u transformaciji gospodarstva i društva, budući da stvaraju nova radna mjesta i nove sektore te donose inovativnost, kreativnost i raznolikost.

Da su menadžerice značajan faktor bh. ekonomije govore podaci koje donose Poslovne novine, na osnovu analiza koje je uradio LRC, za projekt 100 najvećih u BiH, a u sklopu istraživanja “Žene u biznisu”, pišu Poslovne novine.

Analiza je pokazala da od ukupnog broja rangiranih tvrtki na preliminarnim listama 100 najvećih u BiH (po prihodu, dobiti i izvozu) njih 17 posto vode žene. Od ukupno 31,8 milijardi KM prihoda koje su u 2018. ostvarile sve rangirane kompanije (njih 751 velikih, srednjih i malih), devet posto ili 2,8 milijardi uprihodovale su kompanije koje imaju ženu na poziciji glavnog direktora.

Rezultati analize pokazali su da su žene koje upravljaju rangiranim kompanijama u 100 najvećih u BiH u prošloj godini inkasirale 292 milijuna dobiti ili 43 posto više nego godinu ranije. Također su ostvarile 816,9 milijuna KM izvoza, što je povećanje za tri posto u odnosu na godinu prije.

Svi ovi rezultati ne bi bili mjerljivi bez zaposlenih koji su glavna karika društva, pa je važan podatak da su upravo tvrtke koje su se plasirale na ovogodišnje rang-liste 100 najvećih u BiH povećale ukupan broj zaposlenih za oko 20.000. Tako je krajem 2018. bilo 143.557 zaposlenih, od čega u kompanijama koje vode žene njih 11.922, što čini 8 posto od ukupnog broja zaposlenih u svim rangiranim tvrtkama.

Ako usporedimo rezultate tvrtki koje vode žene u odnosu na ukupne rezultate kompanija koje su se ove godine rangirale na listama 100 najvećih u BiH, slika bi izgledala ovako: inkasirana dobit svih rangiranih kompanija je 1,7 milijardi KM, od toga 17 posto su ostvarile tvrtke koje vode žene. Od ukupnog izvoza rangiranih koji iznosi 6,7 milijardi KM, 12 posto ostvaruju one tvrtke koje na čelu imaju direktoricu.

- Oglašavanje -

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim domaćim i svjetskim kompanijama, jasno je kako je njihov udio u upravljačkim aktivnostima i dalje manji u odnosu na muške kolege.

Potpuni, službeni rezultati poslovanja uspješnih kompanija na bh. tržištu bit će predstavljeni 18. rujna u hotelu Hills
u Sarajevu na 32. dodjeli priznanja „100 najvećih u BiH”.

Istraživanje „Žene u biznisu” realizira se u okviru projekta „100 najvećih u BiH“ koji predstavlja godišnji pregled uspješnog
poslovanja domaćeg ali i regionalnog gospodarstva.

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima