Štrajk upozorenja u vrtićima JU ‘Djeca Sarajeva’ zbog problema nedostatka osoblja

Štrajk upozorenja bit će održan u vrtićima Javne ustanove “Djeca Sarajeva” sutra od 7.00 do 7.30 sati kako bi bilo ukazano na problem nedostatka osoblja.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da se u toj ustanovi poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor prenose na radnike koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme.

– Time se oni dodatno opterećuju u smislu obima posla, koji nije plaćen, te se krše epidemiološke mjere spajanjem grupa djece što predstavlja dodatni problem po zdravlje radnika i djece – istakao je Sivro.

Pojasnio je da je sindikat od Vlade KS zatražio raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta, o čemu se Vlada nije oglasila.

Sivro je dodao da je Vlada isto postupila i sa zatjevima za angažman 140 radnika do okončanja konkursne procedure, te za angažman radnika do povratka radnika s bolovanja, porodiljskih odsustava i slično.

– Od Vlade očekujemo da donese te tri odluke, a od resorne ministrice da postupi po zakonu – naglasio je Sivro. 

Dopredsjednica kantonalnog odbora sindikata i odgovorna odgajateljica u vrtiću “Košuta” Envera Šukman navela je da je važno shvatiti da njima djeca nisu teret, ali da postoje pedagoški standardi i epidemiološke mjere koje moraju poštovati.

– Moramo biti svjesni da je prvih šest godina najvažnije u razvoju djeteta i ako društvo tu ne uloži maksimum trebamo se zapitati kakvi će to ljudi biti sutra – rekla je Šukman.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU