Street art projekt: dm poklonio mural građanima Sarajeva

Veliki mural s motivima prirode od jučer krasi zid zgrade u kojoj se nalazi dm prodavnica u sarajevskom naselju Grbavica, a umjetnički potpis na odgovor „Šta nas ljude čini lijepima?“ i ovaj put stavili su poznati bh. street art umjetnici Benjamin Čengić i Rikardo Druškić.

Tako je nakon izloga dm prodavnica u Banjoj Luci i Mostaru, koje su ranije oslikali u okviru Street art projekta dm-a, njihovo kreativno razmišljanje ovjekovječeno i na zgradi u sarajevskom naselju Grbavica.

„Najveći mural u Sarajevu naš je posljednji izazov u okviru ove kampanje, odnosno projekta koji je internacionalnog karaktera a koji ima za cilj da kroz podršku lokalnih umjetnika i umjetničke scene probudi inspiraciju u društvu, među našim sugrađanima za pozitivnim promjenama. Nadamo se da će uživajući u prizorima vedrine i ljepote prirode – šuma, livada i cvijeća, i sami biti motivirani da misle vedro i pozitivno, da potraže i pronađu inspiraciju u sebi, ljubavi i prirodi“, osvrnuo se Benjamin Čengić i dodao kako je sretan što je dio projekta koji se istovremeno realizirao u svim zemljama dm koncerna.

street art projekt: dm poklonio mural građanima sarajeva
street art projekt: dm poklonio mural građanima sarajeva

Sinergija između lokalnih umjetnika i dm-a ostvarena je još u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, gdje su lokalni umjetnici u duhu street arta dm prodavnice i zidove zgrada pretvorili u svojevrsna umjetnička platna.

„Važno je prepustiti se inspiraciji i otkriti šta je to što nas pokreće u životu. Snaga inspiracije koja nas motiviše na promjene u svakodnevnom životu bila je krovna tema ovog projekta kojeg smo u proteklom periodu uspješno realizovali sa našim poznatim street art umjetnicima. Osim što smo na ovaj način pružili podršku razvoju umjetnosti i kulture u BiH, naš konačan cilj je bio da njihova umjetnost i vrijednost koju su stvorili posluže kao novi izvor inspiracije našem okruženju i zajednici“, izjavila je menadžerica marketinga dm-a Ajla Hadžić.

Radeći kao dvojac na ovom projektu, Rikardo i Benjamin zajedno su prošli proces osmišljavanja ali i realizacije gdje su koristili različite tehnike slikanja. Nakon prvih reakcija prolaznika tokom samog procesa rada, sada željno iščekuju i prve komentare Sarajlija na šta ih to inspiriše veliki mural na Grbavici.

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.

dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od juna 2006. kada je otvorena prva dm prodavnica u sarajevskom naselju Dobrinja. Za 16 godina dm se pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija sa više od 1000 zaposlenika i 84 prodavnice u 45 gradova te distribucijskim centrom u Sarajevu. U poslovnoj godini 2020/21. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od blizu 227 miliona KM. Asortiman dm-a obuhvata više od 15.500 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača, među kojima je 25 dm robnih marki kao što su Balea, alverde, Mivolis, trend IT UP, Denkmit, babylove, dmBio i druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU