Stručnjak objasnio zašto ne biste trebali mobilni puniti tokom noći

Nema ničeg goreg od kupovine potpuno novog pametnog telefona, samo da biste otkrili da mu se trajanje baterije dramatično smanjuje nakon godinu ili dvije. Ali kako možemo spriječiti da se ovo dogodi?

Postoji mnogo savjeta i trikova, ali jedan od njih bi mogao biti malo iznenađujući – jer se kosi sa onim što mnogi od nas rade. Naime, jedan stručnjak kaže da ako želite da produžite životni vijek svoje baterije nikada ne biste trebali puniti telefon tokom noći.

„Većini pametnih telefona nove generacije trebat će između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune“, rekao je Ritesh Chugh, profesor informacione i komunikacijske tehnologije na CQUniversity Australia. „Stoga, punjenje telefona preko noći nije samo nepotrebno, već i ubrzava starenje baterije. To se događa jer se litijum-jonske baterije koje napajaju moderne pametne telefone hemijski degradiraju kao rezultat stvari kao što su obrasci punjenja, fluktuacije u temperaturi i količina koju uređaj koristi. U slučaju punjenja preko noći, to bi značilo da će vaša baterija dobiti četiri puta duže punjenje nego što joj je potrebno jer je ostavljena uključena nekih šest do osam sati.“

Za početak, to nije sjajno sa sigurnosne tačke gledišta, iako je dobra vijest da većina uređaja automatski prestaje da se puni kada im baterija dostigne 100 posto kako bi se spriječilo pregrijavanje.

Problem je, međutim, što zbog toga što aplikacije rade u pozadini cijelu noć, uređaj neizbježno pada na 99 posto. Svaki put kada se to dogodi, telefon ponovo počinje da pojačava svoju bateriju na način poznat kao ‘trikle charge’. Upravo to punjenje najviše troši bateriju.

Druga stvar koja je posebno štetna za životni vijek litijum-jonskih baterija je kada pustite da se baterija na telefonu potpuno istroši. Umjesto toga, trebali biste nastojati zadržati nivo napunjenosti između 20-80 posto, prema Kewinu Charronu, stručnjaku za popravku telefona koji je specijaliziran za renoviranje starih telefona.

Još jedan problem koji može oštetiti trajanje baterije tokom vremena je prljavština u priključku za punjenje, navode stručnjaci: „Mrvice i prašina su neprijatelji vaših mobilnih uređaja i trajanja baterije. Prašina se nakuplja u priključcima za punjenje vašeg telefona, uzrokujući pregrijavanje uređaja ili prestanak punjenja. Čišćenje telefona može osigurati da se baterija ne pregrije.“

Charron preporučuje korištenje čačkalice i vlažne krpe da očistite priključak za punjenje kako biste se riješili krhotina koje bi mogle oštetiti vaš telefon.

„Prva stvar koju trebate učiniti prije čišćenja telefona je da isključite uređaj. Koristite meku, blago vlažnu krpu koja ne ostavlja dlačice da obrišete područje priključka za punjenje. Da biste uklonili ostatke unutar priključka, koristite čačkalicu, pomičući je s jedne strane na drugu, vodeći računa da budete nježni jer je ovo područje vrlo osjetljivo na oštećenja. Kad izbacite prljavštinu, obrišite je krpom i ponovo očistite čistom čačkalicom.“

Stručnjak objasnio zašto ne biste trebali mobilni puniti tokom noći appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU