Stručnost i kvalitet rada laboratorija INZ-a potvrđena u projektu Instituta iz Češke

U prostorima Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” u Banja Luci danas je održana evaluacija Međulaboratorijskog ispitivanja – serotipizacija “Salmonelle spp.”.

Ovaj skup je bio dio Projekta “Unapređenje sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini”, kojeg implementira Državni Veterinarski institut iz Praga (Češka), a finansira ga Češka razvojna agencija.

Partner u implementaciji vezanoj za salmonelu u živinarstvu je Kancelarija za veterinarstvo BiH, a realizator dogovoren međulaboratorijskim sporazumom je Veterinarski institut “Dr. Vaso Butozan”.

Učesnici skupa iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica su bili dr.vet.med. Muhamed Gladan, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo INZ-a i dr.vet.med. Jasmin Dizdarević, načelnik Službe za epizootiologiju INZ-a.

– Naš laboratorij je postigao stoprocentnu tačnost u serotipizaciji. Time je dokazan visok stepen stručnosti, kvalitet u radu, a uspješna serotipizacija salmonele je od ogromnog od javno-zdravstvenog značaja, istakao je dr.Gladan nakon skupa.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU