Studenti Medicinskog fakulteta od početka pandemije nisu imali praktičnu nastavu

studenti medicinskog fakulteta od početka pandemije nisu imali praktičnu nastavu

Pandemija COVID-a 19 ostavlja značajane posljedice na obrazovni sistem, a posebno na studente, za čije je obrazovanje neophodna praktična nastava, kao što je slučaj sa studentima Medicinskog fakulteta u Zenici, koji redovnu praktičnu nastavu, koja se obavlja u Kantonalnoj bolnici Zenica nisu imali od početka pandemije.

„Dosada su od početka pandemije naši studenti nažalost u velikoj mjeri bili uskraćeni za praktičnu nastavu, jer je ona neizvodiva putem online platformi, ali smo nadoknadu ipak uspjeli organizovati u dva navrata i to krajem ljetnog semestra lani i zimskog ovogodišnjeg semestra, ali nažalost ove vježbe zaustavljene su zbog pogoršanja epidemiološke situacije“, navodi docent doktor Adnan Mujezinović, prodekan za nastavu i studentska pitanja Medicinskog fakulteta u Zenici.

studenti medicinskog fakulteta od početka pandemije nisu imali praktičnu nastavu
adnan mujezinović, prodekan za nastavu i studentska pitanja medicinskog fakulteta u zenici

Ulazak studenata u Bolnicu rizik je ne samo za studente i njihove porodice, nego i za pacijente u ovoj zdravstvenoj ustanovi, jer bi na sedmičnoj osnovi preko 300 studenta  trebalo imati praktičnu bolničku nastavu, dok je s druge strane obrazovanje budućih ljekara, bez kontakta sa pacijentima, rizik ubuduće za kompletno društvo.

„Ipak se nadam da ćemo sa smirenjem epidemiološke situacije već u maju uspjeti organizovati dio praktične nastave, koja će biti definitivno nadoknađena, pa makar i tokom ljeta“, napominje prodekan Mujezinović.

„Mi smo već Ministarstvu zdravstva ZDK kao i Ministarstvu obrazovanja uputili zahtjev da nam obezbijede vakcinaciju, jer mislimo da bi nam to bila jedna stepenica više ka Bolnici u kojoj bi onda mogli obavljati praktičnu nastavu“, navodi Miran Hedžić, predsjednik Asocijacije studenata zeničkog Medicinskog fakulteta. (V.J.)

studenti medicinskog fakulteta od početka pandemije nisu imali praktičnu nastavu
miran hedžić, predsjednik asocijacije studenata zeničkog medicinskog fakultetaIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU