Studija: Svaka treća osoba poslije korone ima neurološke ili psihološke probleme

Svaki treći pacijent koji je imao COVID-19 imao je i psihološke ili neurološke probleme tokom šest mjeseci, pokazala je studija

Istraživači su otkrili da je 34 posto pacijenata koji su preživjeli COVID-19 dobilo dijagnozu neurološkog ili psihološkog stanja u roku od šest mjeseci od infekcije, pokazala je studija objavljena u časopisu Lancet Psychiatry.

Najčešća dijagnoza bila je anksioznost, ona je pronađena kod 17 posto liječenih od COVID-19, praćena poremećajima raspoloženja kod 14 posto pacijenata, prenosi CNN.

I dok su neurološki efekti ozbiljniji kod hospitalizovanih pacijenata, i dalje su česti kod onih koji su liječeni samo kao ambulantni pacijenti, napominju istraživači.

„Ta stopa se progresivno povećavala kako se povećavala težina bolesti COVID-19. Ako pogledamo pacijente koji su bili hospitalizovani, ta stopa se povećala na 39 posto“, rekao je Maxime Taquet, saradnik odjeljenja za psihijatriju na Univerzitetu u Oxfordu i koautor nove studije.

„Naši rezultati ukazuju da su bolesti mozga i psihijatrijski poremećaji češći nakon korona virusa nego nakon gripe ili drugih respiratornih infekcija, čak i kada se pacijenti podudaraju sa drugim faktorima rizika. Sada moramo da vidimo šta će se dogoditi poslije šest mjeseci. Studija ne može da otkrije uključene mehanizme, ali ukazuje na potrebu za hitnim istraživanjima koja će ih identifikovati, s ciljem sprečavanja ili liječenja “, dodao je Taquet. (N1)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU