-7.1 C
Sarajevo
Srijeda, 8 veljače, 2023

Studija tvrdi da je ova loša navika dobra za inteligenciju!

Biti zaboravan je, u većini slučajeva, obično išlo ruku pod ruku s umanjenom inteligencijom, barem je to ono što mediji obično pokušavaju da prikažu, prenosi Independent.

Ali studija koju je sproveo Univerzitet u Torontu tvrdi da dobra sposobnost pamćenja predstavlja precenjenu intelektualnu imovinu i zaključuje da bi zaboravnost zapravo mogla biti od koristi za inteligenciju.

“Važno je da mozak zaboravlja irelevantne detalje i umesto toga se fokusira na stvari koje će pomoći u donošenju odluka u stvarnom svetu. Znamo da pamćenje povećava broj neurona u hipokampusu, ali zbog onih detalja iz vašeg života koji zapravo nisu bitni, to vas možda sprečava da donosite dobre odluke”, kazao je Blejk Ričlend, jedan od autora studije.

Profesor Ričards i Pol Frenklend predložili su da se memorija koristi kako bi se optimizovalo donošenje odluka zadržavanjem vrednih informacija i zaboravljanjem drugih, nevažnih stvari, u suštini stvaranjem prostora za stvari koje su važne. Naučnici kažu da je upravo ovaj aspekt zaborava više prednost za nas nego što je mana.

  Test ličnosti / Koji list vam se najviše dopada?

Međutim, ako naš mozak zaboravlja određene detalje o događaju koji je prošao, ali ipak u pamćenju ostaje širi kontekst događaja, istraživači veruju da nam to omogućuje da bolje generalizujemo prethodna iskustva za razliku od nekoga ko može zapamtiti više detalja o datom događaju.

Studija tvrdi da je zaboravljanje detalja svaki put znak zdravog sistema pamćenja koji radi upravo onako kako je i zamišljeno.

“Jedna od stvari koja razlikuje okruženje u kojem želite da zapamtite stvari u odnosu na okruženje u kojem želite da zaboravite stvari je pitanje koliko je okruženje konzistentno i koliko je verovatno da ćete opet proživeti isti ili sličan događaj”, dodao je Ričards.

Kako napominje Ričards, najbolja stvar za čuvanje uspomena je ne zapamtiti apsolutno sve detalje u vezi sa datim događajem. Ukoliko pokušavate da se setite nekog detalja, to će biti nemoguće učiniti ako je vaš mozak neprestano bombardovan beskorisnim informacijama.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU