Study week 2019: Prilika za nova iskustva i razmjenu studenata

Narednih sedam dana Edukacijskko rehabilitacijski fakultet u Tuzli postat će središte sticanja i širenja znanja i vještina. Uz neizostavnu razmjenu iskustava u oblasti socijalne pedagogije, ovogodišnja studijska sedmica za cilj ima jačanje saradnje između tuzlanskog fakulteta i Univerziteta u Baselu.
Za Robina Renhearta sa Univerziteta u Baselu, dolazak u posjetu kolegama sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Tuzlu je novo i divno iskustvo. Kaže da je saznao da su socijalni radnici u Bosni i Hercegovini društveno visoko rangirani, veoma cijenjeni, što nije slučaj u zemlji kao što je Švicarska. Iskustvo razmjene studenata i sedmodnevni boravak u Tuzli, te druženje sa kolegama sa tuzlanskog fakulteta zasigurno će upotpuniti njegovo školovanje u Švicarskoj.

“Nadam se da će nam studenti reći šta su oni naučili, kako sistem ovdje radi, kako su socijalni radnici zapravo pozicionirani u Bosni i Hercegovini”, kazao je Robin Renheart, student sa Univerziteta u Baselu.

Kroz projekat internacionalne razmjene i dugogodišnje saradnje i ove godine studenti će kroz kombinovane grupe moći razmijeniti iskustva, već stečena ili nova znanja iz oblasti socijalne psihologije i poremećaja u ponašanju.

“Study week je dobra prilika za studente da nauče mnogo toga kroz internacionalnu razmjenu. Također dobra je prilika i za naše studente da na neki način budu istrenirani, da uče na principu interkulturalnih sposobnosti i različitosti. U Švicarskoj je mnogo migranata, ovo iskustvo mogu svakako primijeniti i u našoj zemlji”, dodala je prof. Barbara Schurch, Univerzitet primijenjenih zanonosti u Baselu.

Ovosedmični Study week studenti će imati priliku da prisustvuju brojnim predavanjima profesora iz Švicarske i BiH, učinkovitost predavanja je veća zato što je plan i program studiranja na Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u velikoj mjeri usklađen sa predavanjima na Univerzitetu u Baselu.

“Studenti koji završe studij na našem fakultetu apsolutno imaju mogućnost da se zaposle u bilo kojoj zemlji u Evropi i šire ali i da nastave svoje školovanje na sličnim univerzitetima.”, istakla je dr.sci. Lejla Kuralić Ćišić, šefica katedre Poremećaji u ponašanju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta UNTZ.

Brojna predavanja, istraživanja, razmjena ideja i rezultata u okviru ovogodišnje studijske sedmice prilika su za kreiranje dalje zajedničke platforme za djelovanje, poručuje Kuralić Ćisić posjete institucijama TK.

rtv.slon

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU