-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 31 siječnja, 2023

Stvoreni uslovi za otvaranje “Državnog zatvora”, prvi zatvorenici u u maju ili junu naredne godine

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, jučer je u okviru telefonske sjednice, dalo saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem ovog pravilnika stvaraju se svi uvjeti za stavljanje Zavoda u funkciju.

Podsjećamo, akci­oni plan je sve­obu­hva­tni cje­lodrža­vni plan­ski do­ku­ment i sadrži 729 pla­ni­ra­nih mje­ra za pro­ve­dbu 115 pri­ori­te­ta.

Na­ime, u Ana­li­tičkom iz­vje­šta­ju Evrop­ska ko­mi­si­ja je odre­di­la 115 pri­ori­te­ta u okvi­ru po­li­tičkog i eko­nom­skog kri­te­ri­ju­ma te 33 pre­go­va­račka po­glav­lja, na ko­ji­ma in­sti­tu­ci­je u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni tre­ba ubrza­no da ra­de, a što će Ko­mi­si­ja pro­ci­je­ni­ti u na­re­dnom pa­ke­tu pro­ši­re­nja u pro­ljeće 2020.

Ministar pravde u Vijeću ministara Josip Grubeša izjavio je da će zatvor u Vojkovićima prve zatvorenike primiti u maju ili junu sljedeće godine.

Grubeša je za N1 rekao da je zatvor stavljen u funkciju, te da je sada na službenicima da raspišu tender za prijem zaposlenih, nakon čega slijedi obuka, a zatim i dolazak prvih zatvorenika.

“Dinamika nam omogućava da tako bude. Sada imamo upravnika koji će raditi u zatvoru. Po našim procedurama konkurs ne bi trebalo da traje duže od četiri mjeseca, jer više nema prepreka”, naveo je Grubeša.

  Brexit i BiH: Neće biti ukidanja viza za bh. državljane

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU