SUD BIH/ Jednomjesečni pritvor graničnom policajcu Raji Kikiću zbog korupcije

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora u predmetu Rajo Kikić, donio je rješenje kojim je prema osumnjičenom Kikiću određen jednomjesečni pritvor.

Pritvor prema tom rješenju može trajati do nove odluke Suda, a najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 18.4.2020. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Pritvor je određen zbog postojanja kako općih tako i posebnih zakonskih razloga za određivanje pritvora propisanih članom 132. stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno, budući da je riječ o djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, a uslijed načina učinjenja ili posljedica krivičnog djela, određivanje pritvora je neophodno za sigurnost građana ili imovine.

Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora osumnjičenom Raji Kikiću zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

U prijedlogu za određivanje pritvora tužilac je naveo da je osumnjičeni Rajo Kikić, 16.3.2020. godine radio u svojstvu službenog lica u instituciji Bosne i Hercegovine – graničnog policajca, Granične policije BiH, na međunarodnom graničnom prelazu Brčko. Tri osobe, po dolasku na GP Brčko, umjesto putnih isprava, posjedovali su samo lične karte koje su pokazali osumnjičenom, zbog čega im je po Odluci Vijeća ministara od 15.3.2020. godine o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu trebao biti zabranjen ulazak u BiH jer dolaze sa područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa (COVID-19) ili odbijen ulazak u BiH jer po navedenoj Odluci stranac u BiH može ući isključivo s važećim pasošem.

Osumnjičeni Rajo Kikić je, umjesto da navedenim osobama zabrani ili odbije ulazak u BiH, od njih zahtijevao i primio novac, kako u okviru svoje funkcije i zadataka ne bi izvršio ono što je dužan da izvrši. Osumnjičeni je rekao vozaču da novac stavi u saobraćajnu dozvolu, što je on i učinio, stavljajući u saobraćajnu dozvolu novčanicu u iznosu od 20 EUR. Nakon što je novac preuzeo, sea tri osobe je pustio da nezakonito uđu u BiH, te ih nije ni uputio da prođu obaveznu proceduru upućivanja na štand sanitarne inspekcije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU