10.6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Sud BiH obaviješten – Postupak protiv Dalibora Maksimovića vodit će se u Srbiji

Postupak protiv Dalibora Maksimovića vodit će se u Srbiji

Postupak protiv Dalibora Maksimovića, optuženog za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Zvorniku, vodit će se u Srbiji.

– Sud Bosne i Hercegovine zaprimio je dopis Tužilaštva za ratne zločine Srbije kojim obavještavaju da su preuzeli krivično gonjenje optuženog Dalibora Maksimovića zbog krivičnog djela ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ – navedeno je iz Suda BiH, javlja BIRN BiH.

Sud BiH je potvrdio dvije optužnice protiv Maksimovića za zločine protiv bošnjačkih civila počinjene na području Zvornika.

Prva optužnica protiv Maksimovića zvanog Daćo potvrđena je 2015. godine.

Tužilaštvo BiH tom optužnicom Maksimovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tereti za ubistva. Optužen je da je, s još nekoliko vojnika, 9. maja 1992. u mjestu Repovac iz grupe zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti izdvojio tri osobe, koje su ubili pucanjem iz vatrenog oružja.

Istom optužnicom tereti se također da je u mjestu Glogova izašao iz vozila i pucanjem iz vatrenog oružja ubio civila bošnjačke nacionalnosti. Maksimovića optužnica tereti i da je lišio slobode žensku osobu, nad kojom je, uz prijetnju oružjem, u više navrata izvršio silovanje.

- Oglašavanje - sud bih obaviješten - postupak protiv dalibora maksimovića vodit će se u srbiji

Druga optužnica protiv Maksimovića, bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Milići, potvrđena je prošle godine, a tereti ga da je u aprilu 1992. u Karakaju počinio ubistva u objektu “Standard”, u kojem je na spratu bila stacionirana srpska Stanica javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, a u prizemlju vojna jedinica iz Milića, “Milićka četa”.

Prema toj optužnici, Maksimović je, obučen u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u prisustvu drugih pripadnika svoje jedinice ubio više civila bošnjačke nacionalnosti.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da su tijela ubijenih civila pronađena 2003. godine u masovnoj grobnici “Kazanbašča” kod Zvornika, te su nakon toga ekshumirana i identificirana.

Prema ranijim informacijama iz Tužilaštva BiH, Maksimović je državljanin Srbije.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima