26 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  SUD PRESUDIO/ Poslodavci dužni da plate dio kirije za rad od kuće

  Švicarski poslodavci dužni su da svojim zaposlenima za rad od kuće plate jedan dio kirije, zaključio je sud u Cirihu

  Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposleni koji je tražio obeštećenje za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi da plati dio kirije.

  Međutim, sudija je donio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za obeštećenje.

  Prema presudi je firma dužna da plati obeštećenje i to i retroaktivno 150 franaka mjesečno. Eksperti smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme korona virus krize.

  Oni ističu da zaposleni imaju pravo na obeštećenje ako su prinuđeni, ne svojom voljom, da rade od kuće, a da onaj ko to čini na osnovu sopstvene volje ne bi na to imao pravo.

  Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU