-0.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Sud u Haagu danas iznosi žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću zbog zločina u BiH

Danas i sutra će u Haagu biti održana žalbena ročišta protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, saopštili su iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Predsjednica MMKS-a I sutkinja Graciela Gatti Santana najavila je da će Stanišić i Simatović žalbu iznijeti danas, kada će se i lično obratiti Sudu.

Tužilaštvo suda u Haagu svoje će argumente iznijeti sutra, 25. januara.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je u junu 2021. godine, nakon obnovljenog postupka, donio prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu.

Pretresno vijeće utvrdilo je brojne zločine koje su srpske snage pod njihovom komandom počinile na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u periodu od 1991. do 1995. godine.

Njihovu odgovornost Mehanizam je utvrdio samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnih premještanja i progona u ovom bh. gradu.

U žalbenom postupku, Stanišić i Simatović zatražili od Mehanizma da ukine presudu i da donese odluku da nisu krivi ili da im smanji zatvorsku kaznu.

  'Balada' Aide Begić bh. kandidat za nagradu Oscar

klix.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU