1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Suljagić: ‘Proizvodnja znanja’ odgovor na negiranje genocida

  ()

  Kao odgovor na negiranje genocida u Srebrenici potrebna je “proizvodnja znanja” utemeljenog na pravosudno utvrđenim činjenicama, ocijenio je za Fenu profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Emir Suljagić koji je kao dvadesetogodišnjak preživio genocid u Srebrenici.

  Prema njegovom mišljenju postoji nekoliko razloga iz kojih srpske političke i akademske elite negiraju genocid.

  – Ima nekoliko razloga u kojima treba tražiti temelj za ovako široko, sveobuhvatno i sistematsko negiranje počinjenih zločina, ne samo u Srebrenici nego i u ostatku BiH. Pravilo je da što je veći broj učesnika u nekom zločinu šire je negiranje, tvrđi je taj zid šutnje. A prema podacima koji su javno dostupni, broj učesnika u genocidu u Srebrenici je oko 18.000 – kazao je Suljagić.

  Istakao je da “suočiti se sa Srebrenicom, zločinima koji su uime Srba počinjeni u BiH od 1992. do 1995. znači ustanoviti ili uspostaviti diskontinuitet u srpskoj istoriji”.

  – I to je razlog iz kojeg je političkim i akademskim elitama potrebno da Srebrenica bude predstavljena čak i kao herojsko djelo, kao rezultat junaštva “srpskog oružja” i “srpske vojske” – kazao je Suljagić.

  Jedan od elementa koji doprinose relativizaciji i negiranju istorije te otvorenom slavljenju zločina počinjenih ne samo u Srebrenici, kako je kazao Suljagić, jeste i trenutak u kojem se nalazimo “kada islamofobija i antisemitizam ruku pod ruku danas cvjetaju”.

  – Da je Radovan Karadžić dočekao ovaj trenutak na slobodi ili da su se on i Slobodan Milošević strpili 20 godina da krenu u pokolj, podrška koju bi oni danas uživali, i to ne samo u ekstremno desničarkim krugovima u Evropi i nekim zemljama svijeta nego i šire, bila bi veća – ocijenio je on.

  Kao odgovor na negiranje genocida, smatra  Suljagić, potrebna je “proizvodnja znanja” koje je utemeljeno na pravosudno utvrđenim činjenicama.

  – Trebaju nam knjige, konferencije, akademski i neakademski članci, treba to iskustvo prenijeti na neke druge žanrove – mišljenja je Suljagić.

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO