-4.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

Svako je radno mjesto važno, nećemo vas ostaviti same – TNTPortal

“Zdravlje nam je na prvom mjestu. Poručujemo svim privrednim subjektima u KS da ih nećemo ostaviti na cjedilu”, rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić na online press konferenciji.

“Poštovani privrednici koji poslujete u Kantonu Sarajevo, želim s vama podijeliti nekoliko informacija. Nalazimo se u izuzetno kompleksnim vremenima i trenutku. Želim da vam poručim da nam je zdravlje naših građanki i građana na prvom mjestu, ali ja kao ministar privrede moram voditi brigu o svakom privrednom subjektu i svakom radnom mjestu na području Kantona Sarajevo. Želim da poručim svim privrednicima koji posluju na području Kantona Sarajevo da ih nećemo ostaviti na cjedilu. Shodno tome, kao što znate od ranije, u budžetu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, su planirana sredstva u iznosu od 21 milion KM. Planiramo ih upumpati i implementirati u prvoj polovini ove godine. U fazi je već izrada izmjena i dopuna zakona o ublažavanju negativnih posljedica Covid pandemije na osnovu čega će se vršiti isplata tih sredstava”, rekao je Delić i dodao:

“Pored te stavke u budžetu Ministarstva privrede planirana su sredstva u iznosu od 8.5 miliona KM za poticaj maloj privredi. U izradi su i programi koji će biti spušteni na Vladu krajem marta, što znači da će javni pozivi biti krajem aprila i svi će privredni subjekti moći na iste da apliciraju. Odluka o poticaju poljoprivrednoj proizvodnji je već u izradi nakon obavljenih javnih rasprava i budžet za poticaj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji je 6.1 milion KM. Pored tog u našem budžetu su planirana sredstva za uređenje infrastrukturalnih projekata u kontekstu opremanja poslovnih zona. Ta sredstva iznose 6 miliona KM. Ukupno ćemo, nadamo se u prvoj polovini ove godine, implementirati 41.6 miliona KM za privredu, što su jedna od najznačajnijih sredstava ikada u jednom kantonu.”

  Letove prema bh. gradovima privremeno obustavljaju Ryanair i Wizz Air

 

O lockdownu koji će biti tokom vikenda u Kantonu Sarajevo.

“Kao što svi znate večeras u 20:00 sati nastupa lockdown i trajat će do ponedjeljka do 7 sati. Ministarstvo privrede će u okviru svojih nadležnosti pratiti situaciju i u slučaju da se produži lockdown obeštetit će svakog privrednog subjekta. Sve to ćemo raditi u dogovoru s kriznim štabom i našom Vladom. Važno je napomenuti da Vlada Kantona Sarajevo i ministarstvo gleda širu sliku i u ovom trenutku nije dobro da izdvajamo bilo koju djelatnost, pogotovo ugostitelje, koji su među najpogođenijim negativinim posljedicama Covid pandemije. Svaka nam je djelatnost izuzetno važno i bitno i svako nam je radno mjesto bitno i obećavamo da vas nećemo ostaviti same”, rekao je Delić.

 

TNTPortal / n1

Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU