-4.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Svako od nas ima barem jednu fotografiju na kojoj su nam oči crvene. Evo i zašto se to događa…

Iako je današnja tehnologija pojednostavila umijeće fotografiranja, efekt crvenih očiju i dalje uništava naše lijepe snimke. Zdrava i Sretna je odlučila istražiti što uzrokuje ovu neobičnu pojavu.

U slabo osvijetljenom ambijentu, naše zjenice se povećavaju kako bi omogućile da više svjetlosti uđe u oči. Kada svjetlo iz bljeskalice uđe u oči, zjenice nemaju dovoljno vremena da se stisnu. Dakle, količina svjetla koja ulazi u oči, reflektira koroid ( srednji sloj očne jabučice koji sadrži krvne žile). Kada bljeskalica fotoaparata osvijetli krv oko mrežnice, tada dolazi do efekta crvenih očiju.

Razlog zbog čega imate crvene oči, je vjerojatno zato što gledate direktno u objektiv fotoaparata. Možete eliminirati efekt crvenih očiju, tako što ćete netom prije fotografiranja, nekoliko sekundi gledati u upaljenu žarulju lampe pokraj vas ili na stropu.

Da bi se smanjila mogućnost crvenih očiju, većina modernih fotoaparata okinu nekoliko bljeskova, prije nego se započne fotografiranje, kako bi zjenice dobile dovoljno vremena da se stisnu i prilagode.

Intenzitet refleksije varira od jedne do druge osobe, ovisno o veličini i starosti zjenice i boje očiju pojedinca. Osobe sa svjetlom kožom i plavih ili zelenih očiju, često imaju manje melanina u fundusu i to dovodi do izraženijeg efekta crvenih očiju, u odnosu na tamnije oči.

  Znate li šta znači kada sanjate da vam ispadaju zubi, a šta kada u snu letite?

Sjajni učinak u očima kod noćnih životinja je zbog sloja tkiva koji se zove “tapetum lucidum”. Ovaj sloj tkiva pomaže životinjama da bolje vide u mraku tako da djeluje kao retroreflektor, one prime reflektirajuće svjetlo i šalju ga izravno natrag u zjenicu.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU