Sve blagodati nane za zdravlje i ljepotu

Među popularnim kućnim aromatičnim biljkama svakako možemo ubrojiti mirisom i ukusom osvježavajuću nanu.

Pripada porodici Lamiaceae, koja sadrži oko 15-20 biljnih vrsta, uključujući paprenu nanu ili mentu. Ovo zeleno blago konzumiramo na doista različite načine, od pasta za zubi, osvježavajućih napitaka pa sve do eteričnog ulja. Ipak, malo nas je svjesno lepeze zdravstvenih potencijala koje pruža.

Sedam zdravstvenih dobrobiti nane

Osim izraženog vitamina A (4250 IU na 100 grama) većina zdravstvenih dobrobiti nane dolazi od njenog sadržaja eteričnog ulja, uključujući flavonoide, mentol i terpene. Ta jedinstvena nutritivna struktura daje ovoj cvjetnoj biljci sljedeće dobrobiti:

1. Jača imunitet

„Polifenoli i flavonoidi dvije su dobro proučene grupe biljnih supstanci koje se nalaze u nani. Zajedno s mnogim drugim antioksidansima održavaju ćelije zdravima i slobodnima od bolesti“, objašnjava dijetetičarka Rhyan Geiger dodajući kako ove bioaktivne supstance takođe pomažu u smanjenju upala, dodatno jačajući imunološki sistem.

2. Podržava oralno zdravlje

Postoji dobar razlog zašto se nana dodaje u mnoštvo proizvoda za oralnu njegu. Ne samo da osvježava dah, već ulje paprene nane takođe obiluje antibakterijskim, antifungalnim i antibiofilmskim svojstvima za sprječavanje ili pomoć u liječenju niza problema s oralnim zdravljem. Sve nabrojene dobrobiti opravdavaju čestu upotrebu ove popularne biljke u modernoj stomatologiji.

3. Podstiče bolje zdravlje očiju

Budući da je dobar izvor vitamina A, nanu možemo da povežemo sa zdravljem očiju. Ovaj vitamin, topiv u mastima, igra ulogu u nekoliko sistema potrebnih za optimalnu funkciju oka. Vitamin A takođe pomaže u zaštiti od određenih očnih bolesti, poput makularne degeneracije.

4. Zdravlje mozga i dobar san

Novija istraživanja su otkrila da nana pozitivno utiče na nekoliko aspekata zdravlja mozga i spavanja. Kontrolno ispitivanje iz 2018. otkrilo je da paprena nana poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje mentalni umor. U međuvremenu, istraživanje rađeno na studentima univerziteta iz 2021. pokazalo je da unos nane poboljšava pamćenje i kvalitet sna, a istovremeno smanjuje znakove stresa i tjeskobe.

5. Poboljšava zdravlje crijeva

Nana je takođe povezana s poboljšanim zdravljem crijeva kao relaksant mišića za cijeli gastrointestinalni trakt. Pokazala se odličnom za gotovo sve probleme s probavnim sistemom, od gasova i nadutosti do zatvora i proliva. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je ova biljka posebno korisna kod simptoma sindroma iritabilnog crijeva, piše Jutarnji list.
BONUS VIDEO:

SVIMA DOSTUPNA, A MNOGO ZDRAVA Evo za šta je sve dobra nana appeared first on Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU