Sve veće štete od divljih životinja u KSB

Poljoprivrednici u KSB u posljednje vrijeme trpe sve veću štetu koju uzrokuje divljač, u prvom redu divlje svinje i mrki medvjedi.

U zadnje vrijeme sve češće pristižu nam zahtjevi za nadoknadu štete pričinjanje od divljači, najčešće crne divljači kao što su divlja svinja i mrki medvjed. Imamo puno više medvjeda koji se spuštaju u urbana područja i ruralna naselja izjavio je kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Advan Akeljić.

Dodao je da je poseban problem što KSB još uvijek nema plan gospodarenja mrkim medvjedom.

Imamo problem gospodarenja medvjedom jer još uvijek federalno ministarstvo nije odobrilo, a naši kantonalni savezi nisu uputili plan upravljanja i gospodarenja mrkim medvjedom. Nadam se da će u skorije vrijeme i ta faza biti realizirana kazao je Akeljić.

Problem upravljanja lovištima posebno je prisutan u dvije općine Središnje Bosne.

Kao što znate, mi imamo problem u općinama Gornji Vakuf/Uskoplje i Novi Travnik, gdje još uvijek nisu uspostavljena lovišta, tako da su ta područja posebna, a tamo gdje imamo uspostavljena lovišta koliko-toliko lovci doprinose smirivanju stanja na terenu, pomažu se međusobno poljoprivredni proizvođači i lovci. Naravno, to može još bolje i nadam se da ćemo i ovom problemu u narednom razdoblju stati u kraj rekao je Akeljić.

www.radiovitez.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU