Sve više nezaposlenih, sve manje novca

Iako su mnogi imali plan ove godine sanirati prošlogodišnju štetu na tržištu rada, već prvih mjeseci ove godine sve je krenulo u drugom pravcu. Veliki broj radnika ponovo je ostao bez posla a sve ide preko Službi za zapošljavanje.

Služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona samo u segmentu novčane naknade, prošle godine imala je čak 6 hiljada korisnika više u odnosu na 2019. Godinu.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/128973629152572

Služba će, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, i ove godine vršiti jednu od svojih osnovnih zakonskih obveza – posredovanje u zapošljavanju, te se u tom smislu planira oko 3.024 posredovanja. Također, Služba će u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i ostalim partnerima, realizirati planirane mjere na području Kantona.

Podsjetimo, samo u prvih 10 mjeseci prošle godine broj nezaposlenih u SBK se povećao za 2.039 osoba. Iako su sve grane privrede u proteklom periodu doživjele pad poslovanja, najveće štete u ovom kantonu, ipak, bilježe turizam i ugostiteljstvo, ali i transport, drvna te industrija kože i obuće.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, 31. decembra 2020. godine u Federaciji BiH je bilo 519.899 registrovanih zaposlenih osoba. Broj zaposlenih u odnosu na prosjek iz prošle godine manji je za 11.584, odnosno 2,18 posto, a u odnosu na prethodni mjesec za 1.019, odnosno 0,2 posto.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU