-11.2 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Sve više poslodavaca nadzire radnike dok su na bolovanju

  Na sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održanoj u utorak u Mostaru istaknuto je kako poslodavci sve više preuzimaju svoju ulogu u nadzoru zaposlenika na bolovanju, što predstavlja pozitivan pomak.

  U prilog tome govori i podatak kako je Služba za kontrolu bolovanja Zavoda u prvom polugodištu tekuće godine zaprimila 17 zahtjeva poslodavaca za kontrolu bolovanja dok je u cijeloj prethodnoj godini Zavod imao samo 4 takva zahtjeva, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću ZZO HNŽ-a.

  - Oglašavanje -

  Članovi Vijeća razmatrali su i usvojili Izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do preko 42 dana, potrošnji lijekova s Liste lijekova, liječenju izvan HNŽ-a, potrošnji ortopedskih pomagala i izvršenju financijskog plana Zavoda, a sva usvojena izvješća odnose se na razdoblje 01. siječnja do 30. lipnja 2019. godine.

  Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za navedeno razdoblje pokazuje kako je u proteklih pola godine Zavod ostvario prihode u iznosu od 73 972 448 maraka, što je 53,57 posto od iznosa predviđenog Financijskim planom za 2019. godinu, a izvršeni rashodi manji su od planiranih budući da je realizacija većine razvojnih projekata Zavoda planirana za drugu polovicu 2019. godine.

  Direktor ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako je razlika prihoda nad rashodima rezultat prvenstveno odgovornog i opreznog planiranja temeljenog na procijenjenim rizicima u naplati prihoda za tekuću godinu što se, kako kaže, nažalost i ostvarilo.

  “Sukladno trenutnim gospodarskim prilikama u Županiji, Zavod bi u drugoj polovici godine mogao ostati bez otprilike 3 000 000 maraka poreznih prihoda što bi ugrozilo ispunjenje plana prihoda Zavoda za 2019. godinu, a hoće li ovaj rizik biti ostvaren vidjet ćemo”, kazao je Bošnjak.

  Upravno vijeće Zavoda jednoglasno je usvojilo i Pravilnik o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova i medicinskih sredstava, pa su tako lijekovi za epilepsiju i duševne bolesti skinuti s financiranja preko Pravilnika o sufinanciranju i uvršteni na pozitivnu listu lijekova.

  S pozitivne Liste lijekova također su skinuti i lijekovi somatotropin (hormon rasta) i alfa dorneza (lijek za cističnu fifrozu) koji će biti financirani putem usvojenog Pravilnika.

  Osim navedenog, izmjene Pravilnika odnose se i na povećanje prava osiguranika u liječenju niskomolekularnim heparinima, liječenju djece i omladine u stanju pothranjenosti i djece oboljele od bulozne epidermolize dok je svim osiguranicima oboljelim od amiotrofične lateralne skleroze postotak sudjelovanja Zavoda povećan s 50 na 100 posto, stoji u priopćenju.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO